Кламер БГ - Новини: Нургюл Салимова загуби финала за Световната купа по шахмат

Нургюл Салимова загуби финала за Световната купа по шахмат

Спорт

|
Пон, 21 Авг 2023г. 18:58ч.
Нургюл Салимова загуби финала за Световната купа по шахмат

Нургюл Салимова загуби финала за Световната купа по шахмат

Българската шахматиска Нургюл Салимова загуби финала на Световната купа по шахмат от рускинята Александра Горячкина, но спечели правото да участва в турнира на претендентките за световната шахматна корона през следващата година.

20-годишната българка от село Крепча, край Търговище, загуби с 1.5:0.5 точки в тайбрека в финалния сблъсък на турнира. В класическите партии състезателките направиха две ремита.

Постижението на Салимова е най-големият успех в нейната кариера и най-голямото постижение за българския шахмат от 2015 година, когато бившият световен шампион Веселин Топалов оглавява световната ранглиста с коефициент от 2816 точки.

Най-големият успех за Салимова е осигуряването на място в Турнира на кандидатките за световната титла, който ще се проведе през април 2024 г. в Торонто. Право да участват в турнира имат осем шахматистки, които ще излъчат следващата претендентка за световната титла.

По пътя си към финала Салимова преодоля Чарлийз ван Зил от ЮАР с 2:0 точки, Оливия Киолбаса от Полша с 1.5:0.5 точки, Мери Ан Гомес от Индия с 2:0 точки, Медина Аулия от Индонезия с 2.5:1.5 точки, Полина Шувалова от Русия с 3:1 точки и Анна Музичук от Украйна с 3.5:2.5 точки.

Коментаторите на турнира от Световната купа, включително легендарната унгарка Юдит Полгар, определиха българката за голямото откритие на Световната купа.

Успехът на Салимова я направи много популярна в България, а фактът, че тя е заминала за Баку без треньора си заради липса на пари, предизвика гнева на мнозина срещу шахматната федерация и недостатъчното държавно финансиране.

mediapool.bg