Кламер БГ - Новини: Олимпиадата в Токио отива към отлагане

Олимпиадата в Токио отива към отлагане

Спорт

|
Пон, 23 Март 2020г. 12:18ч.
Олимпиадата в Токио отива към отлагане

Японският премиер Шиндзо Абе каза в понеделник за пръв път, че Олимпийските игри в Токио ще трябва да бъдат отложени, ако не могат да бъдат организирани пълноценно заради пандемията от коронавирус, предаде Ройтерс.

До момента властите в Японияи Международният олимпийски комитет (МОК) официално са на мнение, че Игрите може да се състоят от 24 юли до 9 август.

"Ако се окаже трудно, може да не ни остане друга възможност, освен да отложим игрите", каза обаче японският премиер пред парламента.

Същевременно Ройтерс съобщи, позовавайки се на свои източници, че организаторите на олимпиадата са започнали да обсъждат алтернативни дати. Британският вестник "Таймс" съобщи, че се разглеждат няколко дати като например октомври 2020-та или юли 2021-ва година.Според Ройтерс има вариант и за отлагането на форума само с 45 дни.

Перспективата за отлагане изглежда все по-вероятна заради засилващия се натиск от атлети, федерации и национални олимпийски комитети форумът да бъде отложен.

Твърди се и, че МОК обмисля отлагането на Олимпиадата. Вчерашефът на МОК Томас Бах заяви, че до четири седмици комитетът ще вземе решение дали е възможно провеждането на олимпиадата в планирания срок заради глобалната пандемия.

Президентът на Международната федерация по лека атлетика Себастиан Коу се обърна с молба към Томас Бах за отлагане на игрите. Писмото на Коу до МОК беше публикувано в канадския сайт CBС.

"Проведох конференция с представители на националните федерации, на която обсъдихме ситуацията. Поради факта, че САЩ претърпяха много щети от разпространението на коронавируса, стигнахме до единодушно мнение, че провеждането на Олимпийските игри в планираните дати е невъзможно поради неспазване на принципа на лоялната конкуренция", казва Коу.

Той добави, че във връзка с разпространението на вируса спортистите изпитват трудности в организацията на тренировъчния процес поради ограничения, произтичащи от мерките за борба с разпространението на болестта. Освен това спортистите ще трябва да ускорят подготовката си, което ще увеличи риска от контузии.

Международната федерация по лека атлетика е първата световна централа, която призова МОК да отложи олимпийските игри. Преди това същото искане имаше от страна на националните олимпийски комитети на Бразилия, Колумбия, Норвегия, Словения и Хърватия, както и от федерациите по лека атлетика на САЩ и Испания.

mediapool.bg