Кламер БГ - Новини: Божидар Саръбоюков не успя да влезе във финала на дълъг скок на световния шампионат

Божидар Саръбоюков не успя да влезе във финала на дълъг скок на световния шампионат

Спорт

|
Ср, 23 Авг 2023г. 15:12ч.
Божидар Саръбоюков не успя да влезе във финала на дълъг скок на световния шампионат

Божидар Саръбоюков направи три успешни опита, но не стигна до финала Сн. Ивайло Дончев, Списание Атлетика

Младата българска надежда в атлетиката Божидар Саръбоюков не успя да се класира за финала в скока на дължина при дебюта си при мъжете на световното първенство в Будапеща.

19-годишният атлет от Харманли получи специална покана за участие в шампионата на планетата след отличното си представяне на европейското първенство до 20 години в Йерусалим преди десетина дни. Там той извоюва сребърното отличие с 8.22 метра, като направи общо пет опита над гросмайсторската граница от 8 метра.

Квалификационната норма за влизане във финала на дълъг скок в Будапеща беше 8.15 метра и напълно беше по силите на възпитаника на треньора Димитър Карамфилов.

Очевидно обаче Саръбоюков не издържа на огромното напрежение и очакванията към него при първото му участие в голям турнир при мъжете.

На "Непщадион" в Будапеща той направи три сполучливи опита, но всичките бяха под 8 метра. В първия си опит Саръбоюков скача предпазливо, не стъпи на дъската, и се приземи на 7.54 метра. Разбегът беше коригиран при втория му опит и той постигна 7.74 метра. Третият му опит беше със сантиметър по-малък.

Резултатът на Саръбоюков му отреди 21-о място от 37 скачачи.

Нормативът за финала от 8.15 метра беше покрит само от четирима атлети. Ямаецът Уейн Пинък постигна най-добър резултат в света за сезона - 8.54 м.

След него се нареди китаецът Джиан Ванг с 8.34 метра, което е негов най-добър резултат за сезона.

Олимпийският шампион от Токио Милтиадис Тентоглу от Гърция също покри норматива още с първия си скок от 8.25 метра. Негов треньор е българинът Георги Помашки.

Четвъртият преодолял квалификациите е още един представител на Ямайка - Кери Маклауд с 8.19 м.

Списъкът с 12 финалисти бе допълнен по постижения от квалификациите и се затвори от индиеца Йесвин Алдрин, който се приземи на 8.00 м.

Италианецът Матия Фурлани, който измъкна победата от Саръбоюков на европейското за младежи, също не успя да попадне във финала. Той скочи 7.85 метра и остана 18-ти след квалификациите.

Милица Мирчева ще бяга маратон в събота

Последният български участник на световното първенство е Милица Мирчева, която ще бяга маратон в събота.

Това ще бъде второ участие за 29-годишната възпитаничка на треньора Йоло Николов на шампионат на планетата. Миналата година тя беше единствената българка на първенството в Орегон, САЩ.

Тогава родената в Добрич атлетка постигна един от най-големите успехи в кариерата си, след като успя да се нареди на престижното 15-о място с време 2:30:20 часа.

Милица Мирчева държи и националния рекорд в маратона при жените с време 2:29:23 часа.

Тихомир Иванов също отпадна в квалификациите

Третият наш участник на първенството в Будапеща Тихомир Иванов също не успя да попадне във финала на скока на височина. Той направи само два успешни опита на 2.14 м и 2.18 м по време на квалификациите. Представянето му беше разочароващо и за самия него.

Тихомир Иванов замина за унгарската столица с резултат от 2.25 м през сезона, до които не успя дори да се доближи, докато заканите му бяха да скочи над 2.30 м.

Финалът, който се проведе във вторник вечерта, беше спечелен от Джанмарко Тамбери. Така италианецът, който е олимпийски и европейски шампион, най-после прибави и световната титла на открито. Той стигна до отличието след като преодоля 2.36 метра, което е най-добър резултат в света за сезона.

Сребърното отличие остана за 24-годишният американец ДжуВон Харисън. Той също скочи 2.36 метра, но направи повече неуспешни опити на по-ниските височини.

Една от звездите във високия скок през последните години - катарецът Мутаз Баршим, се задоволи с бронзовото отличие, след като преодоля само 2.33 метра.

mediapool.bg