Кламер БГ - Новини: Спецсъдът ще гледа делото за източване на 7.5 млн. евро от САПАРД

Спецсъдът ще гледа делото за източване на 7.5 млн. евро от САПАРД

България

|
Четв, 16 Ян 2014г. 19:20ч.
Спецсъдът ще гледа делото за източване на 7.5 млн. евро от САПАРД

Делото срещу близкия до БСП бизнесмен Марио Николов и още шестима души за източване на близо 7.5 млн. евро по програма САПАРД е преработено от прокуратурата и вече е внесено за разглеждане в специализирания съд.

Това съобщи лично главният прокурор Сотир Цацаров в Мюнхен, където участва в конференция, посветена на предстоящото създаване на Европейска прокуратура.

Оказва се, че държавното обвинение е пазело в пълна тайна работата си по скандалния случай, макар че първото заседание по казуса вече е насрочено за 23 януари, пише сайтът "Правен свят".

Делото за източване на близо 7.5 млн. евро срещу Николов и още шестима души е част от т.нар. афера "САПАРД", във връзка с която прокуратурата образува две паралелни разследвания – за присвояването и за изпирането на парите, като и двете производства са наблюдавани с подчертан интерес от Брюксел.

По делото за източване чрез подправяне на документи, Марио Николов бе осъден на първа инстанция на 12 години затвор, съпругата му Мариана Николова също бе призната за виновна и осъдена на 5 години затвор, а различни осъдителни присъди получиха останалите подсъдими – Ана Шаркова, Лазарина Георгиева, Иван Иванов и Валентин Ангелов. Осъден на първа инстанция с тях бе и Григор Главев, но той почина, преди делото да приключи окончателно. Двама бяха оправдани - Радмил Петров и Петя Хаджииванова.

След това обаче, Софийският апелативен съд (САС) отмени всички присъди и върна това дело във фаза досъдебно производство заради допуснати съществени процесуални нарушения - противоречия, неясноти и пропуски при изготвяне на обвинителния акт.

След това фиаско претърпя и делото за пране на пари, където подсъдим е и бизнесменът Людмил Стойков, който, според обвинението, е създал престъпна група, ръководена от Марио Николов, за пране на пари на над 12.8 млн. лева, отклонени от САПАРД.

Стойков бе оправдан на първа инстанция, но ефективни осъдителни присъди получиха останалите подсъдими - Марио Николов, съпругата му Марияна Николова, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов. Това дело не успя да тръгне повече от две години на втора инстанция и след като най-сетне това се случи през 2012 г., САС оправда всички подсъдими.

Голям скандал последва и след като прокурорът Стойчо Ненков оттегли протестите срещу оправдателните присъди точно на Марио Николов и Людмил Стойков, заради което обвинителят бе обвинен в престъпление срещу правосъдието. Успоредно с това двама германци бяха осъдени за участие в схемата, но се оказа, че родните разследващи не са използвали достатъчно ефективно доказателствата, събрани от немските им колеги.

"Българските граждани са подсъдими по наказателни производства у нас и на първа инстанция са признати от съда за виновни и осъдени на различни срокове лишаване от свобода. На втора инстанция обаче те са оправдани по обвинението за изпиране на пари, а присъдата, касаеща документни измами, е отменена и делото е върнато на прокуратурата за доразследване. Делото е внесено от специализираната прокуратура в съда през месец декември 2013 г., а по оправдателната присъда (касаеща изпирането на пари) се очаква решението на Върховния касационен съд", е заявил пред колегите си в Мюнхен Цацаров, съобщават от пресцентъра му.

"Зная, че този пример не е повод за гордост за българската съдебна система, но именно той е най-добрата илюстрация на разбирането ни за безусловната необходимост от създаване на Европейска прокуратура като единен "федерален инструмент" за ефективна защита на "федералния бюджет" на Съюза", обобщава българският главен прокурор.

mediapool.bg