Кламер БГ - Новини: София ще иска пари за забавачки и спортни зали от новия държавен фонд

София ще иска пари за забавачки и спортни зали от новия държавен фонд

България

|
Вт, 07 Ян 2014г. 15:22ч.
София ще иска пари за забавачки и спортни зали от новия държавен фонд

София ще кандидатства с два проекта - за нови детски градини и спортни зали в училищата, за финансиране от новия държавен инвестиционен фонд "Растеж и региони". Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която провери разширяването на детска градина в Горубляне.

Всеки един от проектите на София ще бъде до 15 млн. лв. Това е таванът за получаване на средства от общините, по думите на финансовия министър Петър Чобанов. Все още обаче Министерството на финансите не е публикувало правилата за подаване на проектите, които ще се финансират от фонда с бюджет от 500 млн. лв.

"Надявам се, че поне един проект на Столична община ще бъде финансиран, лично аз очаквам два", каза Фандъкова. Тя уточни, че местната власт ще разчита много на тези средства. През 2013 г. София получи 15 млн. лв. от държавния бюджет за изграждането на осем нови забавачки.

Стотина деца ще влязат в новото крило на детската градина в кв. "Горубляне" на ул."Аспарух" 1. То ще е готово през май, каза Фандъкова. Предвижда се да бъдат отворени две яслени и две градински групи с по 25 деца средно в група. Старата част на детската градина в Горубляне също е била ремонтирана.

Най-голям е недостигът на места в детските градини в кварталите "Младост", "Люлин", "Красно село", "Триадица", "Оборище" и централните райони, стана ясно от думите на Фандъкова.

Тя отчете, че в район "Красно село" са построени три нови сгради през миналата година и те ще започнат да приемат деца. В "Младост" и в "Люлин" също се изграждат нови забавачки.

Недостигът на места е различен за отделните възрастови групи. По думите на Фандъкова той е най-сериозен за яслените. Решен е обаче въпросът със задължителното посещение на 5 и 6 годишните деца в подготвителните групи. В момента се работи активно за решаване на проблема с осигуряване на места за 3 и 4-годишните деца, каза Фандъкова.

mediapool.bg