Кламер БГ - Новини: Сноудън не вярва, че може да получи справедлив процес в САЩ

Сноудън не вярва, че може да получи справедлив процес в САЩ

Свят

|
Пет, 24 Ян 2014г. 13:53ч.
Сноудън не вярва, че може да получи справедлив процес в САЩ

"Бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ Едуард Сноудън би искал да се върне в родината, но смята това за невъзможно, тъй като според него не може да разчита на справедлив съдебен процес в САЩ, съобщиха информационните агенции.

"Мисля, че да се завърна в САЩ е най-доброто решение за правителството, обществото и мен самия, но за съжаление, това е невъзможно в условията на действащото законодателство", посочи Сноудън, който отговаря на въпроси в интернет.

Сноудън добави, че при процес в САЩ не би могъл да се защити, че е действал в обществен интерес, разкривайки поверителна информация за тайните програми на АНС.

Според него Конгресът трябва да разшири закона, предвиждащ съдебна защита за лицата, които сигнализират за нередности, така че да се обхванат и случаи като неговия.

Миналата година Сноудън получи временно убежище в Русия. Американските власти искат да го върнат в родината му, за да го съдят заради разкритията му, че САЩ масово шпионират и свои граждани, и чужденци, включително съюзниците си. Разговорът в интернет бе организиран от група, събираща пари за неговата защита.

mediapool.bg