Кламер БГ - Новини: Снимки доказват зверствата на режима на Асад

Снимки доказват зверствата на режима на Асад

Свят

|
Вт, 21 Ян 2014г. 18:43ч.
Снимки доказват зверствата на режима на Асад

В навечерието на откриването на международната мирна конференция за Сирия в. "Гардиън" и телевизия Си Ен Ен публикуваха на сайтовете си доклад, в който трима бивши международни прокурори обвиняват сирийския режим в убийства "в индустриален мащаб" и изтезания, предаде Франс прес.

Представители на сирийския режим може да бъдат обвинени във военни престъпления въз основа на доклада на юристите, отбелязва "Гардиън".

Докладът се базира на свидетелства и фотографии, предоставени от анонимен дезертьор - служебен фотограф от сирийската военна полиция, който предал на Сирийското национално движение, поддържано от Катар, доказателства за систематичните убийства на 11 000 арестанти между март 2011 и август 2013 г.

На снимките се виждат измършавели, окървавени тела, носещи белези на изтезания. Някои нямат очи, а по други личат признаци на задушаване или убийство чрез електрически ток.

Според "Гардиън" снимките, предоставени от фотографа, който от съображения за сигурност поискал да бъде представен само като "Цезар", били изнесени от Сирия с флашки.

"Цезар" уточнява за вестника, че работата му била да снима телата на мъртвите арестанти, но не твърди, че лично е бил свидетел на екзекуции или изтезания.

Тримата автори, бивши прокурори от международни наказателни съдилища, са сър Дезмънд де Силва, бивш главен прокурор на специалния съд за Сиера Леоне, бившият главен обвинител срещу Слободан Милошевич сър Джефри Найс, и професор Дейвид Крейн, който повдигна обвиненията срещу президента на Либерия Чарлз Тейлър в съда за Сиера Леоне. Те са разпитали анонимния източник три пъти през последните 10 дни и според "Гардиън" го определили като заслужаващ доверие.

Докладът от 31 страници, който бил поръчан от водеща лондонска юридическа фирма от името на Катар, е предоставен на ООН, правителства и правозащитни организации, предаде Ройтерс.

По-късно във вторник турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви в Брюксел, че "човечеството не може повече да чака" за намиране на изход от сирийската криза, като изтъкна, че няма нищо по-лошо от сегашното управление в Дамаск, предаде Франс прес.

Ердоган съобщи, че неговата страна е дала убежище на 700 000 сирийски бежанци и вече е изразходвала за техните нужди два милиарда долара. Той посочи, че международната общност и специално Съветът за сигурност на ООН трябва да има "по-последователен подход" и дори да промени позицията си.

Омръзна ни от въпроси кой ще замени Башар ал-Асад. Няма нищо по-лошо от сегашното правителство, няма по-голяма трагедия, каза Ердоган.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой заяви на съвместна пресконференция с Ердоган, че ако информациите, съдържащи се в доклада, са верни, това ще бъде "потвърждение на жестокостите", извършени в Сирия.

mediapool.bg