Кламер БГ - Новини: Снимането без разрешение от новия Наказателен кодекс ще отпадне

Снимането без разрешение от новия Наказателен кодекс ще отпадне

България

|
Пет, 10 Ян 2014г. 09:40ч.
Снимането без разрешение от новия Наказателен кодекс ще отпадне

Текстът, който предвижда затвор за хората, които снимат или записват някого без съгласието му ще отпадне. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова пред Нова телевизия.

"При такъв широк консенсус от страна на медийната гилдия срещу този текст, бих била склонна да се откажа от него", каза Златанова. Реакцията й идва след остри критики от страна на юристи и правозащитници, според които се нарушава правото на информация, което е гарантирано от конституцията.

Спорната разпоредба предвижда наказание до една година затвор, пробация или глоба за фотографиране и записване на хора без тяхно съгласие.

Преследване на цензурата

Новият Наказателен кодекс ще преследва цензурата, стана ясно от думите на Златанова. Тя даде пример, че ако журналист иска да пусне репортаж, но главният му редактор или собственик на медията го цензурира, тогава журналистът трябва да подаде оплакване в прокуратурата според

законопроекта. "Много ще ми е интересно каква ще е реакцията срещу този текст", каза Златанова.

По думите й така за първи път със закон ще се преследва цензурата, като предвиденото наказание за това е затвор до 4 години.

"Колко по-малко се възползваме от правата си, толкова по-зле ще живеем", каза вицепремиерът и правосъден министър.

Спорен текст остава

Златанова оправда друг спорен текст, за който сигнализира Българският Хелзински комитет, с действащи в момента разпоредби. Става въпрос за разпоредбата, според която български гражданин, който се постави в услуга на друга държава или на чужда организация, или на организация под чужд контрол, за да й служи във вреда на страната се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години.

"Това съществува и сега, вижте член 105. Не само това, но и в момента наказанието е от 5 до 15 години, с предложените текстове се намалява двойно", каза Златанова.

Посоченият от нея действащ текст обаче гласи, че "който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, ако не е извършил деяние по предходния член, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години. Деецът не се наказва, ако доброволно се разкрие пред органите на властта".

Така в действащите разпоредби ясно се посочва, че престъпление е да служиш на чужда държава или организация като шпионин, докато в редакцията на текстове думата "щпионин" отпада, което дава възможност за широки тълкувания.

Председателят на Българския Хелзинкски комитет Красимир Кънев вече определи новият вариант на разпоредбата като опасен и мракобесен, защото предвижда сурови наказания на произволна основа.

Доживотният затвор без право на замяна отпада

Във връзка с текста, който предвижда отпадане на доживотния затвор без право на замяна, Златанова обясни, че това е по-скоро уеднаквяване на европейски и световни указания на наказателното право.

Вицепремиерът изтъкна, че "при законите, както и да бъдат приети, най-важно е прилагането им".

Поведението на Волен Сидеров е крайно неприемливо

Зинаида Златанова определи поведението на лидера на "Атака" Волен Сидеров като "крайно неприемливо" и го призова да се извини на културното аташе на посолството на Франция, защото "най-малкото е кавалерско".

"Извън всякакво съмнение е че поведението на лидера на "Атака" Волен Сидеров е недопустимо, защото народните представители трябва да служат за пример на гражданите, а не обратно", каза още Златанова по повод инцидента на летище Варна, заради който прокуратурата поиска имунитета на депутата.

Златанова уточни, че хората заснели осъдителното поведение на Волен Сидеров на летището нямаше да подлежат на наказание, съгласно новите разпоредби на Наказателния кодекс. Аргументът й беше, че летището във Варна е публично място.

"Има две неща, които ме притесняват – опитваме се да прехвърлим отговорността на всеки друг, но не и на себе си. Сидеров не е назначен в Народното събрание, той е в парламента по волята на хората", каза Златанова.

"Ясно е, че моите възгледи и тези на лидера на "Атака" са диаметрално различни. Няма как да се чувствам аз зависима от него". Така Златанова коментира ролята на Сидеров и на партията му "Атака" за управляващите от БСП и ДПС.

mediapool.bg