Кламер БГ - Новини: Снеговалежи и вятър в цялата страна

Снеговалежи и вятър в цялата страна

България

|
Съб, 25 Ян 2014г. 14:07ч.
Снеговалежи и вятър в цялата страна

Всички области на страната са под оранжев и жълт код за събота заради очаквания снеговалеж и силен вятър, съобщава на сайта си Националният институт по метеорология и хидрология.

За 15 области на Северна и Източна България е обявен код за опасно време "оранжево" – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна и Бургас.

В цяла Северна България се очаква снежна покривка от 15-25 сантиметра и силен източен вятър. В Добричка, Варненска и Бургаска области ще духа източен вятър със скорост до 25-30 м/сек. Вълнението на морето ще е 5-6 бала и ще вали дъжд с количества - до 15-20 л/кв.м.

В останалата част на страната обявеният предупредителен код е "жълто" за потенциално опасно време. Той е в сила за областите София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян.

В тези области ще се образува снежна покривка около 10-15 сантиметра. В областите Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали преди обяд ще вали дъжд, след обяд и привечер ще преминава в сняг, с образуване на снежна покривка, до полунощ около 10 сантиметра.

През нощта в Северозападна България, по поречието на Дунав и Предбалкана ще превалява сняг, като до сутринта и по високите полета на Западна, дъждът ще премине в сняг. В останалата част от страната преваляванията ще са от дъжд.

mediapool.bg