Кламер БГ - Новини: След часове падат трудовите ограничения за българите и румънците в целия ЕС

След часове падат трудовите ограничения за българите и румънците в целия ЕС

Европа

|
Вт, 31 Дек 2013г. 12:27ч.
След часове падат трудовите ограничения за българите и румънците в целия ЕС

От 1 януари българите и румънците ще могат да работят свободно в целия Европейски съюз. Договорите на България и Румъния за присъединяване към ЕС даваха право на старите 15 държави членки на Съюза да наложат ограничения за срок от не повече от 7 години пред достъпа на граждани на България и Румъния до трудовите им пазари . От утре този срок изтича и българите и румънците вече няма да имат нужда от разрешително за работа в друга страна членка на ЕС.

Часове преди падането на ограниченията дебатът в някои европейски страни, породен от страховете, че бедните имигранти от Източна Европа може да се превърнат в бреме за социалните им системи, не спира. Най силни са те във Великобритания, която въвежда допълнителни изисквания за достъп до социалната й система. Те влизат в сила от днес и предвиждат гражданите на ЕС, които търсят работа в Обединеното кралство, да нямат право на помощи за безработни през първите три месеца от престоя си. Ако не успеят да докажат, че имат реални шансове да си намерят работа, безработните чужденци ще бъдат изпращани обратно в страните си на произход.

В британската преса въпреки тези мерки и днес темата остава актуална с характерните за последните месеци елементи на истерия.

Ще ни залее нова вълна от мигранти, за което никой от нас във Великобритания не е гласувал, пише в. "Експрес". Защо България и Румъния искат да приемем техните роми, допълва в друга статия изданието, прогнозирайки, че към Великобритания ще се насочат именно роми от двете най-бедни страни членки на ЕС.

Допълнителни два милиона имигранти от Румъния и България са на път за Великобритания, пише "Дейли стар".

Британски министър: Системата ни е застрашена

Британската система за социално подпомагане е застрашена от правилата на Европейския съюз, позволяващи на имигрантите да пристигат, за да живеят и работят без ограничения в Обединеното кралство. Затегнатите от правителството рестрикции обаче ще гарантират, че чужденците няма да могат да злоупотребяват, заявява министърът на труда Иън Дънкан Смит, цитиран от вестник "Дейли телеграф".

Повод за изявлението му е предупреждението на "Майгрейшън уоч", че британските заплати, както и системата за социални помощи ще действат като магнит за двата милиона румънци и българи, които вече живеят в Испания и Италия, отбелязва вестникът.

В доклад мозъчният тръст заявява, че румънец, който сега работи в Испания или Италия, може да печели между 40 и 50 процента повече, като се премести във Великобритания. Според "Майгрейшън уоч" несемейни имигранти от Румъния и България биха могли да печелят пет пъти повече в Обединеното кралство, отколкото у дома. Работник със съпруга и две деца с половин средна заплата в Румъния и България би бил три пъти по-добре в Испания или Италия, но шест пъти по-добре платен в Обединеното кралство, твърди проучването. Тинктанкът твърди също, че високите нива на безработица в Испания и Италия също биха могли да накарат българи и румънци да решат да се преместят във Великобритания.

"Това изследване показва как щедрата британска система за социално подпомагане действа като фактор за привличане за имигрантите от цяла Европа. Трябва да има предоговаряне на системата за социално подпомагане в ЕС, която бе създадена преди 100 милиона жители на много по-бедни страни да се присъединят към съюза. Британските данъкоплатци не бива повече да субсидират имиграцията от по-бедните части от ЕС", заявява председателят на института сър Андрю Грийн.

Мозъчният тръст признава че Германия остава "най-привлекателната дестинация" с ниската си безработица и големия брой незаети работни места, но потвърждава предишния си анализ, който предрича, че 250 000 румънци и българи ще се пренесат във Великобритания през следващите пет години.

По думите на министъра на труда Дънкан Смит "британското общество е силно загрижено, защото имигрантите трябва да допринасят за страната, а не да бъдат привличани от атрактивната ни система за социални помощи". "Затова като част от дългосрочния икономически план на правителството предприехме действия. Въведени са нови правила, гарантиращи справедлива система, която осигурява подкрепа за истински работещи или търсещи работа, но не позволява на хора да идват в страната, за да злоупотребяват. Зная, че и други страни в цяла Европа споделят нашите опасения, така че ще продължим да работим с тях, за да бъде защитен интегритетът на нашата социална система", заявава министърът, цитиран от "Дейли телеграф".

Британският бизнес: Имигрантите ще циментират икономическото ни възстановяване

Според Лондонската търговско-промишлена

камара обаче 55 процента от нейните членове смятат, че имиграцията има положителен ефект върху икономиката на столицата и че повече от половината от тях наемат работници имигранти.

Главният изпълнителен директор Колин Станбридж изтъква, че работниците имигранти често са високо квалифицирани и носят познания и опит, от които лондонският бизнес остро се нуждае, за да продължава растежа си.

"Правителството допусна дебатът за имиграцията на българи и румънци да стане крайно политизиран, когато фактически предоставянето на бизнеса в Лондон на по-голям избор на работна ръка ще спомогне за циментирането на икономическото ни възстановяване", казва той.

Българите полували уроци как да експлоатират британските помощи

Вестникът публикува и кореспонденция от София на Мартин Еванс под заглавие "Български имигранти получават уроци как да експлоатират британските помощи". Агенции за набиране на работна ръка предлагат на български имигранти практически съвети и хитрини как да експлоатират системата за социални помощи, когато пристигнат във Великобритания след 1 януари, пише авторът.

Те били създадени специално, за да помагат на граждани от една от най-бедните страни в Европа да се ориентират в щедрата, но сложна система за социално подпомагане, след като пристигнат във Великобритания.

Хиляди имигранти от България и съседна Румъния се очаква да започнат да пристигат във Великобритания на 1 януари и макар повечето се очаква да търсят работа, има и такива, които не крият намеренията си да се възползват до дъно от системата за социално подпомагане, пише авторът. Предвид сложността на вече същестуващата система и заканите на правителството да наложи още по-строги ограничения на новопристигналите, безскрупулни агенции са започнали да рекламират консултации за бъдещите каниддати в замяна срещу част от техните помощи.

Горещи линии за имиграционни съвети открито се хвалят със способността си да помогнат на имигрантите да претендират за социални помощи, като една фирма от Мидълсекс тръби за 100-процентовия си успех.

Авторът цитира Александра Джонгова, шеф на легитимна агенция за набиране на работна ръка в София, която казва, че знае за фирми, създадени специално, за да помагат на новопристигналите да се ориентират как да кандидатстват за помощи за жилища и отглеждане на деца, вместо да търсят работа. Но Джонгова, която помага на около 300 българи годишно да си намерят работа в кралството, набляга, че измамниците представляват микроскопично малцинство от онези, които ще потеглят към Великобритания.

"Не е в характера на българина да моли за помощи. Ако посетите бюро по труда в София, ще установите че една трета от безработните дори не си дават труд да се регистрират и предпочитат да разчитат на семействата си или на сивата икономика, вместо на държавата.

Много хора дори не знаят как да поискат помощ в България, камо ли във Великобритания и именно тук се намесват тези безсклупулни агенции, които

рекламират услугите си", казва тя.

Джонгова не очаква голям приток на имигранти да започне на 1 януари и предполага, че мнозина ще изчакат до пролетта, когато ще има повече сезонни места за неквалифицирани работници.

Авторът обаче видял признаци, че голям брой българи ще се възползват от възможността, на автогарата в София, където на 29 декември всички автобуси за Лондон били запълнени до 9 януари.

Въпреки 42-часовото пътуване десетки млади българи са платили 110 паундовия еднопосочен билет до Виктория Стейшън, пише авторът.Имало все още билети за полети на Уизеър и Изиджет до различни лодонски летища, макар че цените стабилно се покачват след 1 януари.

Джонгова обаче настоява, че вместо да отнемат работни места, българските работници просто попълват свободните места, които жителите на кралството отказват да вършат. "Опитът ми показва, че свободните места, които ни предлагат за попълване британски компании, са за работа, която британци не искат да вършат. Те предпочитат да претендират за помощи, вместо да изпълняват ниско платена работа.

Промените в трудовите закони няма да направят по-трудно за британците да си намират работа, просто ще направи по-трудно за британските работодатели да експлоатират нелегално чуждестранни работници. Те ще трябва да плащат на българските работници същото, каквото плащат на поляците и това е добре. Често българите са предпочитани, защото са прилежни и са готови да работят извънредно. Те не отиват във Великобритания за удоволствие, а защото имат нужда от пари и са готови да работят за тях", заявява тя.

Дебатът в Германия

Същевременно българският посланик в Германия Ради Найденов критикува дебатите около социалния туризъм от България и Румъния пред германски вестник.

"Който следва предразсъдъците и използва популистки аргументи вреди на европейската идея като цяло и по този начин - на всички нас", посочва посланикът пред в. "Велт", цитиран от във вторник от ДПА и БТА.

Отварянето на европейския трудов пазар за граждани на двете страни от 1 януари 2014 година няма да бъде последвано от голяма вълна български имигранти към Германия, уверява Найденов. При влизането си в Европейския съюз през 2007 година България и Румъния изпълниха всички изисквания за присъединяване и приеха дълъг преходен период от седем години, пояснява дипломатът.

"Сега за нас трябва да важат същите права и задължения като за останалите страни членки на ЕС", посочва той.

"Няма основания за кошмарни сценарии", заявява заместник-председателят на Обединението на германските профсъюзи Анели Бунтенбах пред в. "Нойес Дойчланд".

Въпреки това работната група на федералните и провинциалните власти за социалния туризъм от Източна Европа препоръчва получаването на детски надбавки да бъде обвързано с условия, съобщава в. "Билд". Плащанията могат да бъдат обвързани с присъствие в училище или с престоя на децата в Германия, според организацията, която отбелязва, че министерството на семейството, възрастните хора, жените и младежта сега трябва да провери дали това би било допустимо според европейското право и германската конституция.

Според председателят на турската общност Кенан Колат все още има голям дефицит в културата на приемане на имигранти. Министерството на външните работи ги приема с рестриктивни визови условия, полицията ги "дъвче" дали искат да ползват социални помощи, а имиграционните власти се държат нелюбезно, казва Колат пред в. "Саарбрюкер".

„Либр Белжик”: Българите и румънците, които желаят да работят в Западна Европа, вече са тук

Българите и румънците, които желаят да работят в Западна Европа, вече са тук, пише вестник белгийският вестник "Либр Белжик", цитиран от БТА, по повод отпадането след часове на ограничението за наемане на работа на граждани от България и Румъния навсякъде в ЕС.

Изданието цитира Йозеф Нимиц от Европейската синдикална конфедерация, според когото двете източноевропейски държави отдавна се намират в много трудно икономическо и политическо положение, подтикнало емигрантите да не чакат формалното отпадане на пречките да напуснат родината си и да потърсят препитание другаде в Общността.

С наближаването на изборите за Европейски парламент и с избуяването на евроскептичните и популистките партии, страховете от отварянето на европейския трудов пазар за българите и румънците предизвикват нови страхове от вълна източноевропейци, отправили се на Запад. Опасенията са, че българите и румънците ще бъдат привлечени от по-високите заплати и от по-добрите социални системи, това е нов вид проява на синдрома за "полския водопроводчик", се посочва в анализа.

Отбелязва се, че британският премиер Дейвид Камерън е предприел защитни мерки, критикувани от заместник-председателя на Европейската комисия Вивиан Рединг. Опасенията на британците са споделени и от други държави, сред които Австрия, Германия и Холандия, уточнява изданието. Страховете са, че източноевропейците ще подбият цените на труда и ще отнемат от работните места на местните хора, но са свързани също и с ромското малцинство, което ще залее Запада със социални туристи, пояснява авторът. Отварянето на трудовия пазар няма да доведе до революция, коментира той.

В статията се посочва, че икономическата криза е намалила броя на свободните работни места в Западна Европа, но от друга страна отпадането на ограниченията на трудовия пазар ще премахне съществуващите досега пречки за започване на работа от източноевропейците. Според досегашния режим българите и румънците трябваше всяка година на кандидатстват освен за работа, и за трудова виза.

Вестникът цитира българка, работеща като чистачка в белгийска фирма. Тя разказва, че намирането на работа не е лесно, а езиковата бариера представлява сериозно препятствие и местните работодатели наемат българи и румънци, едва когато възможностите да ангажират белгиец са изчерпани.

Сред предимствата на предстоящата от утре промяна се посочва това, че наетите досега по неофициален начин "ще излязат на светло", ще плащат данъци и ще получат истинска защита от злонамерени работодатели. Очаква се по този начин да отпаднат и злоупотребите на онези, които се регистрират като самонаети или като специалисти в дадена област, а извършват друга дейност, която не заявяват пред властите и така избягват съответното облагане.