Кламер БГ - Новини: След седмица Обама ще обяви плана си за реформи на спецслужбите

След седмица Обама ще обяви плана си за реформи на спецслужбите

Свят

|
Съб, 11 Ян 2014г. 12:31ч.
След седмица Обама ще обяви плана си за реформи на спецслужбите

Президентът на САЩ Барак Обама ще оповести плана си за реформиране на специалните служби на 17 януари, съобщи прессекретарят на Белия дом Джей Карни.

През декември Обама получи доклад от група експерти, които по молба на Белия дом анализираха ефективността и целесъобразността на програмата за събиране на данни за гражданите от Агенцията за национална сигурност

(АНС).

Тези дни Обама се срещна и разговаря и с шефовете на ЦРУ, ФБР, АНС и Националното разузнаване. Президентът имаше консултации и с изявени конгресмени, наблюдаващи на дейността на службите, сред които и изявени противници на програмата за подслушване на АНС.

Позицията на Белия дом е, че програмата за следене е законна и необходима, с оглед избягването на евентуални терористични атаки. Реформа в службите обаче е необходима, след международния скандал, избухнал в резултат на разкритията на бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън.

Сноудън получи политическо убежище в Русия. От разкритията му стана ясно, че АНС е подслушвала телефоните не само на милиони американци, но и на лидерите на 37 държави, сред които германският канцлер Ангела Меркел и бразилският президент Дилма Русеф.

mediapool.bg