Кламер БГ - Новини: Слаб ръст на имотните сделки у нас, оптимизъм сред инвеститорите

Слаб ръст на имотните сделки у нас, оптимизъм сред инвеститорите

Имоти

|
Ср, 08 Ян 2014г. 18:49ч.
Слаб ръст на имотните сделки у нас, оптимизъм сред инвеститорите

Слаб ръст на имотните сделки от едва 2.97% през 2013 г. спрямо година по-рано, отчете Агенцията по вписванията. В същото време консултантската компания за бизнес имоти "Фортън" очаква интересът на инвеститорите към страната ни през тази година да нарасне, повлиян от положителния тренд в глобален мащаб.

Активен пазар само в големите градове и по морето

През изминалата година са сключени 224 644 имотни сделки срещу 218 151 през цялата 2012 г., показват данните на Агенцията по вписванията.

През 2012 г. беше отчетен ръст на сделките с имоти от над 28%, което беше причина брокерите у нас да заговорят за съживяване на пазара. Несигурната политическа обстановка очевидно обаче е дала отражение на сделките през изминалата година, която е рекордно ниска и за чуждите инвестиции.

Данните на Агенцията по вписванията показват, че пазарът на имоти е бил активен само в големите градове и в морските курорти през изминалата година.

Най-впечатляващ той е в Бургас, където продадените имоти отбелязват ръст от близо 54%. След него се нарежда Варна – с 39%, Пловдив – 10% и София – с близо 7%.

Прави впечатление, че в Несебър са сключени 5693 имотни сделки, което е повече отколкото в далеч по-големи градове като Стара Загора, Пазарджик, Сливен, Добрич или Благоевград. В района на Несебър попадат курортните селища Слънчев бряг, Свети Влас и Равда, където има активен пазар на ваканционни имоти предимно от страна на руски купувачи.

По света ръст на сделките

В същото време в глобален мащаб пазарът на имоти се очаква да нарасне с 10-15% през тази година и да надхвърли 1 трилион долара за първи път от 2007 г. Това показва проучване на консултантската компания "Кушман и Уейкфилд" (Cushman&Wakefield), представено от "Фортън", стратегическият й партньор в България и Македония.

През изминалата година в имоти са инвестирани 977 млрд. долара, което е ръст от 8.4% спрямо 2012 г.

Северна и Южна Америка се очаква отново да водят възстановяването с ръст от 19% спрямо 2013 г., следвани от Европа, където се очаква инвестициите да достигнат 231.5 милиарда долара при 203.1 милиарда през 2013 г.

"Гледаме все по-оптимистично на активността в Европа през 2014 г.", коментира Ян Вилем Бастийн, директор "Инвестиции" за Европа в "Кушман и Уейкфилд".

Европейският пазар се разширява географски. Рисковите играчи ще проправят пътя към пренебрегваните доскоро страни в Южна и Източна Европа. Те ще търсят преди всичко висококачествени активи – сгради с висока заетост, отдадени на големи международни компании, разположени в големите градове.

"С отпускането на бюджетните ограничения и бавен, но все пак по-висок икономически растеж, добрите новини ще продължат да се разпространяват на наемните и инвестиционните пазари", коментира Бастийн.

Според българската консултантска компания за имоти "Фортън" тези фактори увеличават шансовете международните инвеститори да се завърнат в България.

"През 2013 г. местните играчи доминираха пазара при ограничен, макар и по-висок обем от 2012 г. Тази тенденция най-вероятно ще продължи в следващите месеци, но очаквам и чуждите инвеститори да се активизират през тази година", коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на "Фортън".

Според нея има стабилизация и потенциален ръст на наемите в първокласните офис сгради и във водещи търговски центрове с топ международни марки. "Това ни дава основания да гледаме по-оптимистично към следващите няколко тримесечия", допълни Лашова. Нейните очаквания са за повече сделки през 2014 г. спрямо предходната.

mediapool.bg