Кламер БГ - Новини: Скопие има по-голям проблем със София, отколкото с Атина

Скопие има по-голям проблем със София, отколкото с Атина

Балкани

|
Пет, 24 Ян 2014г. 15:33ч.
Скопие има по-голям проблем със София, отколкото с Атина

"Спорът за името, който Гърция е наложила на Македония, е много по-малък от идеологическия проблем, който има с България". Това е заявил гръцкият вицепремиер и министър на външните работи Евангелос Венизелос пред френския Сенат, цитиран от агенция МИА.

"Има един идеологически проблем за изкуствената национална идентичност между Скопие и София. Нашият проблем с името е малък в сравнение с големите езикови и исторически въпроси. Никой не говори гръцки в Бивша югославска република Македония (БЮРМ), посочил Венизелос.

След това той в ролята на лингвист дава дефиниция на македонския език и смята, че македонският език е "псевдо-македонски". Има също и псевдо-македонски език, който според българското правителство и българската научна общност е български език, казал още Венизелос.

Изказването му е станало ясно от протокола на Комисията за външни работи и отбрана на френския Сенат, пред която Евангелос Венизелос при закрити врата представи преди една седмица приоритетите на гръцкото председателство на Европейския съюз.

Така на практика Венизелос е прехвърлил отговорността за бавното придвижване на Македония към ЕС на България, въпреки че преговорният процес от години е блокиран от спора за името.

След като в първите три години от мандата си правителството на ГЕРБ поддържаше евроинтеграцията на Македония, в решителния за съседката ни момент България отказа подкрепа за начало на преговорите за членство в ЕС. София обяви, че няма да даде "зелена светлина", докато не бъде подписан договор за добросъседство, като тази позиция бе потвърдена и от кабинета "Орешарски". До момента обаче няма такъв договор.

Сред спорните въпроси са на какъв език да бъде подписан документът, искането на България за гаранции, че конституцията на Македония не е основание за намеса във вътрешните ни работи и историческите спорове.

Венизелос е коментирал още, че в зоната на Западните Балкани гръцката политика е ясна.

"Ние се застъпваме за европейска и евроатлантическа перспектива на всички страни от региона", заявил той, цитиран от БТА.

Началото на преговорите е много позитивно за Сърбия и Косово. Ние имаме тесни връзки с Албания, чийто нов премиер е близък с нашите политически възгледи. Случаят с Черна гора не представлява проблем, но институционалната форма на Босна и Херцеговина е проблематична, заявил гръцкият външен министър.

Що се отнася до Македония, ръководителят на гръцката дипломация заявил пред френските сенатори, че Гърция е готова да приеме компромис. Гърция е първият инвеститор в Скопие, което също е наш първи туристически пазар. Значи, ние можем да приближим тази страна до перспективите за членство в ЕС и НАТО, заявил Венизелос.

Попитан от сенатора Емери дьо Монтескьо за това какви са отношенията на Атина със Скопие и дали в Македония се говори гръцки, Венизелос заявил: "С БЮРМ трябва да бъде намерен компромис за преименуване на страната, тъй като много територии носят вече това име - централна Македония със Солун като столица, откъдето съм депутат вече 25 години, западна Македония, българска Македония, албанска Македония. Ние предлагаме един окончателен компромис, който се отнася за името, за всеобща употреба (ерга омнес)".

Във втората част на отговора на въпроса на френския сенатор Венизелос оценява, че "големият проблем на тази страна са отношенията между етническите общности".

В края на отговора си по отношение на Македония Венизелос посочва, че гръцките позиции и тези на албанската общност в Македония са сходни. Албанската общност е цялостно отворена, тя е съгласна с нас за името, което е по-незначителен въпрос от идеологическия и историческия проблем, заявил Венизелос пред френския Сенат, посочва МИА.

mediapool.bg