Кламер БГ - Новини: Сияна от Николаево, Старозагорско, е "Бебе на годината"

Сияна от Николаево, Старозагорско, е "Бебе на годината"

България

|
Нед, 05 Ян 2014г. 14:33ч.
Сияна от Николаево, Старозагорско, е "Бебе на годината"

Родената минута след полунощ на първи януари 2014-та в Стара Загора Сияна е "Бебе на годината”, съобщиха в неделя организаторите на традиционната кампания.

Сияна се е родила по естествен път с тегло 2.570 килограма и височина 47 сантиметра.

Родителите й са от Николаево. Пред бТВ майката Силвия Петкова заяви, че терминът й е бил в края на януари, но докато подготвяла новогодишната трапеза, получила контракции. Майката на момиченцето е на 21 години и това е нейното второ дете.

Кампанията "Бебе на годината" избира орисник. Орисването ще е на 21 януари - Бабинден и Ден на родилната помощ. Орисник на Сияна ще бъде министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.

На 1 януари са родени общо 96 деца, от които 2 двойки близнаци. 61 774 бебета са родени през 2013 г.

Минута по-късно от Сияна се е родила малката Виктория в многопрофилна болница "Света Анна" във Варна.

Драстичен спад на раждаемостта

"Намаляват жените в детеродна възраст, а главната причина затова е както социалната, така и влошеният здравен статус на жените в репродуктивна възраст и тоталният коефициент на плодовитост", заяви д-р Антония Григорова, цитирана от БГНЕС. Тя е организатор на кампанията "Бебе на годината" за 14-та поредна година.

След бейби бума от 2009, след 2010 година започва нов спад на раждаемостта. С около 400 000 жени се е свил родилният контингент в периода 1990-2012. Нараства и броят на преждевременните раждания. Намаляват жените в детеродна възраст като абсолютен брой, така д-р Антония Григорова тя си обяснява намалената раждаемост.

Все повече представителите на българския и турския етнос преминават от двудетен модел към еднодетен модел на семейство.

Инициаторите на кампанията „Бебе на годината" смятат, че ще са ни нужни десетилетия, за да се справим с проблема демографска криза. Голям резерв за увеличаване на раждаемостта има в двойките с репродуктивни проблеми, на които трябва да се помогне да имат деца.

Стряскащ е и борят на преждевременните раждания, както и преждевременните раждания при майките между 12-16 г. възраст. За 2012 г. те са близо 7000. Голям е и броят на децата, които са изоставени след раждането.

Стефка Сарафова от сдружение „Зачатие" заяви, че 145 000 семейства имат репродуктивни проблеми у нас. Средно около 5 години отнема на двойките да решат проблемите си със зачеването на дете. Около 30 репродуктивни клиники у нас са готови да помагат на двойките. Хората продължават да се крият и да не си признават проблема, смята Сарафова. Проблемите с репродуктивното здраве все още стават срамни и неудобни за българската народопсихология, но те са както при мъжете, така и при жените.

Радина Велчева от Асоциация „Искам бебе" заяви, че 2013 е тъжна година за раждаемостта. При родени през 1950 година 150 000 бебета, през 2013-та ражданията са около 60 000. Около половин милион души в страната не знаят към кого да се обърнат при репродуктивни затруднения.

Идея е фондът за асистирана репродукция да поема финансово частично още 3 опита Ин витро, след като се изчерпят платените първи 3 опита за зачеване на двойката. Освен това от „Искам бебе" ще се борят касата да финансира поне една спермограма. 10-12% са недоносените бебета, които се раждат у нас.

mediapool.bg