Кламер БГ - Новини: "Синьо единство" до седмица представя листата си за евровота

"Синьо единство" до седмица представя листата си за евровота

България

|
Пон, 20 Ян 2014г. 13:06ч.
"Синьо единство" до седмица представя листата си за евровота

До седмица партия "Синьо единство" ще одобри новото си ръководство, а до десетина дни ще представи и екипа, с който ще се яви на предстоящите избори за европейски парламент, обяви в понеделник лидерът на партията Христо Панчугов. Преди два дни на първата национална конференция на партията той бе преизбран на ръководния пост.

Най-вероятно водач на листата за евровота ще бъде Надежда Нейнски. Нейното настояване да бъде на челно място в листите на Реформаторския блок стана причина за оттеглянето на "Синьо единствено" от коалицията.

"Тази листа ще бъде форумът, с който ще поискаме доверие за случването на единна дясна партия. Колкото и сложна да е тази идея, потенциал има, а българските граждани са уморени от различни партийни коалиции вдясно", каза още председателят на партията. Според него единственият начин да бъдат убедени останалите формации е да се потърси доверието на българските граждани за единна десница в рамките на изборите за европарламент.

"Смятаме, че традиционната десница е в ситуация, в която няма какво да губи. Трябва да направим така, че българските граждани не само да добият самочувствието на европейци, а и България най-сетне да играе реална роля в Европейския съюз", обясни Панчугов.

Той допълни, че партията му ще се постарае да бъде интересна на избирателите не само с идеята за единна дясна формация, но и именно с желанието да води "европейски дебат за България".

"Всички избори за европейски парламент досега са минавали под знака на чисто национална политика. И сега ще има такъв опит. Вотът ще бъде представен като битка срещу или в подкрепа на това управление", обясни той.

Панчугов определи като "шизофрения" изразеното съжаление от водещи фигури в Реформаторския блок, че "Синьо единство" е напуснало дясното обединение.

"За мен да изразяваш съжаление е несъдържателно. И Меглена Кунева, и Радан Кънев имаха дори претенцията на водачи на Реформаторския блок. Такава позиция е ясна заявка, че не си се справил със ситуацията. Че си се провалил. Те го промениха (Реформаторския блок - бел. ред.) и са на път да го провалят", каза той и добави, че съжалява за отношението на двамата партийни лидери към Реформаторския блок, който бил и техен проект.

mediapool.bg