Кламер БГ - Новини: Синдикати и работодатели в Германия срещу изкривяването на дебата за имиграцията

Синдикати и работодатели в Германия срещу изкривяването на дебата за имиграцията

Свят

|
Вт, 21 Ян 2014г. 13:49ч.
Синдикати и работодатели в Германия срещу изкривяването на дебата за имиграцията

В акт на необичайно обединение синдикати и работодатели в Германия призоваха за по-малко страх от чужденците. Те отправят призив към обществото и политиците за един по-диференциран дебат, но се обръщат преди всичко към Християнсоциалния съюз (ХСС), пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг", цитиран от БТА.

Преди започващото в сряда заседание при закрити врата на новото федерално правителство в Мезеберг синдикати и работодатели излязоха с необичаен призив към партиите в управляващата коалиция - Християндемократическия съюз, ХСС и Германската социалдемократическа партия. Председателят на Федералната организация на германските работодатели Инго Крамер и председателят на Обединението на германските синдикати Михаел Зомер предупреждават в общ апел за опасността, че недиференцираният политически дебат за имиграцията на бедни може да засили антиевропейските настроения и да отблъсне така нужните за Германия специалисти от чужбина.

С пресилени опасения за масов мигрантски наплив към социалните системи ще се пропусне шансът да се покаже на специалистите в чужбина, че са добре дошли в Германия и че има спешна нужда от тях, посочват Крамер и Зомер.

В декларацията си двамата непряко оценяват и ролята на партиите и правителството в дискусията. Става ясно, че критиките им са насочени към подхода на ХСС към темата, отбелязва "Франкфуртер алгемайне цайтунг". След изтичането на ограниченията върху свободата на движение за българите и румънците ХСС въведе лозунга "Който мами, си тръгва" като част от кампанията на партията срещу идването на бедни мигранти от Източна Европа, припомня изданието.

Темата за специалистите и имиграцията на бедни ще е сред обсъжданите от правителството на заседанието в Мезеберг. Още преди нова година големи градове се оплакаха от растящи социални и финансови проблеми вследствие идването на бедни мигранти от Румъния и България и поискаха помощ от федералното правителство, отбелязва "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

mediapool.bg