Кламер БГ - Новини: Симеон Дянков: България може да влезе във фалит, ако бюджетните дефицити се увеличават

Симеон Дянков: България може да влезе във фалит, ако бюджетните дефицити се увеличават

България

|
Съб, 04 Ян 2014г. 12:18ч.
Симеон Дянков: България може да влезе във фалит, ако бюджетните дефицити се увеличават

България може да влезе във фалит, ако бюджетният дефицит продължава да се увеличава, коментира финансовият министър в кабинета ”Борисов” Симеон Дянков.

Според него финансовата дисциплина е единственият подходящ модел за малки икономики като българската.

Той разкритикува политиката на увеличаване на бюджетния дефицит и взимането на нови кредити.

”Парите така или иначе ги няма и ние използваме пари, които бъдещите поколения, нашите деца, няма да имат заради това, че ние сега ги използваме. Пътят, особено за малки икономики като България, по нанадолнището е много бърз и го показа Португалия. Ако видите Португалия преди 2011 г. и следите нейния бюджетен дефицит, ще видите, че те вървят много близо до това, което върви България в последните 5-6 г. В смисъл са имали малки дефицити в 5-6 г. и изведнъж като малка икономика идва външен удар, другите европейски икономики се забавят и, както знаете, Португалия влезе във фалит. Това много лесно може да се случи на България, ако продължават бюджетните дефицити да се увеличават, както стана 2013 г. и както вероятно ще стане 2014 година”, посочи Дянков.

Той коментира още, че

в недалечното бъдеще България ще влезе в еврозоната и е по-добре от по-рано

да участва в банковия съюз на ЕС

"Относно банковото дело, България, бих казал, е лидер в Европа, номер едно, една от двете или трите държави, където в последните 15 г. банковите регулации, въобще управлението на банковата система е най-добро. Разбира се, има някои предизвикателства с банковия съюз", каза още Дянков.

Той

прогнозира, че за първи път от 5-6 години ще има растеж средно с около 1% почти навсякъде в еврозоната и не се очакват сътресения в европейските страни.

”Според мен, най-важното е, че тази година не се очаква някоя държава да потъне рязко както беше от 2009 до 2013 г - всяка година имаше поне по една държава, която реално фалираше или беше в състояние на банкрут. Това не се очаква в 2014 г., така че, от една страна, средно еврозоната ще бъде по-добре икономически, от друга страна, и както казах за мен по-важно, не се очакват някакви сътресения в отделни страни. Главно благодарение на икономическия цикъл, не смятам, че е толкова благодарение на някакви особени политики, Европа излиза от кризата”, коментира Дянков пред БНР.

В момента той е ректор на Руската икономическа школа в Москва и асоцииран преподавател във факултета за държавно управление Кенеди в университета ”Харвард”.

mediapool.bg