Кламер БГ - Новини: Сидеров още не се е извинил на френското посолство

Сидеров още не се е извинил на френското посолство

България

|
Пет, 10 Ян 2014г. 14:32ч.
Сидеров още не се е извинил на френското посолство

Френският посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан съобщи, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров все още не се е извинил за скандала с френския културен аташе Стефани дьо Мартие.

"Не желая повече да говоря за това ... Не желая да коментирам вътрешните проблеми на България. Когато един чужд дипломат прави това, хората остават с впечатлението, че той иска да се меси. Това не е моята роля, въпреки че имам лично мнение", каза още Ксавие Лапер дьо Кабан.

Френското посолство осъди във вторник поведението на атакистите, като първо публикува на сайта си изключително остра позиция по скандала, която впоследствие бе подменена с по-мека. По този повод дипломатът коментира в четвъртък, че просто става въпрос за грешно подбран вариант на текста първоначално. Обясни и че от него е отпаднала частта, в която се казваше, че Сидеров е бил "във видимо нетрезво състояние", тъй като това е била субективната преценка на културния аташе, но тя е недоказуема.

В петък френският посланик коментира още, че ако в бъдещия Европейски парламент намерят място силни националистически партии, има опасност решенията на Евросъюза да се взимат все по-трудно.

"Съществува риск, ако има много националистически партии, които са против ЕС или против евроинтеграцията. Ако тези партии са силни в Европейския парламент ще бъде много по-трудно да имаме консенсус за приемането на директиви и решения. Надявам се, че избирателите няма да направят тази грешка", посочи Ксавие Лапер дьо Кабан, цитиран от Дарик радио.

Посланик дьо Кабан е на двудневно посещение в Стара Загора, където се срещна с кмета Живко Тодоров. Доброто ни партньорство в сферите на образованието и културата на местно ниво ще продължи и занапред, обеща кметът.

mediapool.bg