Кламер БГ - Новини: Сенатори искат закона "Магнитски" да действа върху всички държави

Сенатори искат закона "Магнитски" да действа върху всички държави

Свят

|
Пет, 17 Ян 2014г. 12:17ч.
Сенатори искат закона "Магнитски" да действа върху всички държави

Двама сенатори от САЩ внесоха в четвъртък в Конгреса проект, разширяващ върху всички държави действието на закона "Магнитски", приет в края на 2012 г. с цел да бъде наказана Русия за нарушения на човешките права, съобщиха световните агенции.

Демократът Бенджамин Кардин и републиканецът Джон Маккейн са членове на външнополитическата комисия в Сената. Навремето Кардин лансира закона "Магнитски".

Американският закон налага санкции на руски представители, замесени според властите в САЩ в смъртта на руския юрист Сергей Магнитски през 2009 г. в московски следствен арест. Кардин неведнъж е заявявал, че законът "Магнитски" трябва да обхваща и други страни, ако там се нарушават човешките права. Маккейн също заяви, че законопроектът е в унисон с националните интереси на САЩ и американските ценности.

Проектът, наречен "Закон за глобална подотчетност в сферата на човешките права", задължава президента на САЩ да публикува списъци с имената на чуждестранни граждани, "отговорни за извършване на убийства без съд, изтезания и други сериозни нарушения на човешките права".

Предвижда се да им се забранява влизането в САЩ, а сметките им в американски банки да бъдат замразявани.

Ако бъде приет законът Кардин-Маккейн, държавният секретар и финансовият министър на САЩ ще се отчитат всяка година пред Конгреса как се изпълнява той.

Помощник-държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Виктория Нюланд заяви в сряда, че през декември 2013 г. в Конгреса е изпратен доклад относно т. нар. "списък Магнитски", включващ имената на длъжностни лица от Русия.

Държавният департамент "продължава да проучва имена, които може да бъдат добавени", каза Нюланд.

"САЩ трябва да запазят глобалното си лидерство в борбата срещу корупцията и нарушенията на човешките права, където и да се извършват те", цитира ИТАР-ТАСС изявление на сенатор Кардин във връзка с проекта.

mediapool.bg