Кламер БГ - Новини: Североизточната част на САЩ обхваната от невиждан студ

Североизточната част на САЩ обхваната от невиждан студ

Свят

|
Нед, 05 Ян 2014г. 15:43ч.
Североизточната част на САЩ обхваната от невиждан студ

Необичайно студено време обхваща в североизточните части на САЩ в края на седмицата, като в региона от север проникват хладни въздушни маси, съобщава Националната метеорологична служба на САЩ. Температурите в някои щати ще се понижат до минус 30 градуса по Целзий, а заради силните ветрове на места температурите ще се усещат като минус 50 градуса. За последен път такъв студ е сковавал страната през 1994 г.

Рязкото понижение на температурите е причинено от циклон, идващ от север, известен като полярен вихър. Обикновено той обхваща територията на Канада и рядко достига САЩ. Очаква се необичайно студеното време да се задържи до средата на следващата седмица.

В Чикаго в понеделник се очаква температурите да се понижат до рекордните за града минус 23 градуса по Целзий. В Ню Йорк и Ню Джърси, където бе обявено извънредно положение след снеговалежите в петък, ще се задържи мразовитото време. Усещането за студ в централните северни части на САЩ ще се засилва от силния вятър, като студът на места може да се усеща като -45 до -50 градуса.

В щата Ню Йорк снежната покривка е близо 60 см. Метеоролозите предупреждават, че в части на Минесота температурите ще се понижат до минус 35 градуса, но заради силния вятър студът ще се усеща като минус 56 градуса. Училищата в щата ще останат затворени за пръв път за последните 17 години. В Северна Дакота ниските температури също ще бъдат съпроводени от силни ветрове.

Властите в страната предупредиха гражданите да останат по домовете си и да се запасят с храна и продукти.

В петък буря, преминала през по-голямата част от източната половина на страната, отне живота на най-малко 16 души. По данни от полицията, повечето жертви са загинали при произшествия заради заледени пътища.

Смъртни случаи има в щатите Мичиган, Кентъки, Индиана, Илинойс, Ню Йорк и Пенсилвания. 71-годишна жена с Алцхаймер е починала от замръзване в околностите на Ню Йорк. Лошото време сериозно усложни работата на летища в Ню Йорк, Нюарк, Бостън, Чикаго, Филаделфия и Вашингтон.

mediapool.bg