Кламер БГ - Новини: САЩ налагат санкции на Русия заради отравянето на Навални

САЩ налагат санкции на Русия заради отравянето на Навални

Свят

|
Вт, 02 Март 2021г. 18:33ч.
САЩ налагат санкции на Русия заради отравянето на Навални

САЩ наложиха санкции на руски физически и юридически лица, след като заключиха, че Русия се е опитала да убие опозиционера Алексей Навални с нервнопаралитично вещество.

Това съобщиха високопоставени представители на правителството на президента Джо Байдън, цитирани от Ройтерс.

Във видеконференция те заявиха пред репортери, че мерките се предприемат в координация с Европейския съюз и повториха призива на Байдън към Русия да освободи Навални от затвора.

Санкциите са в отговор на това, което високопоставените представители на Вашингтон определиха като опит на Русия да убие Навални миналата година, обвинение, което Москва не приема. Предшественикът на Байдън, бившият президент Доналд Тръмп, не беше налагал санкции на Русия заради отравянето на Навални. Байдън обаче е предприел по-твърд подход към руския президент Владимир Путин, отбелязва Ройтерс.

"САЩ не се стремят нито към презареждане в нашите отношения с Русия, нито към изостряне на напрежението", каза единият от представителите на Вашингтон. Смятаме, че Съединените щати и нашите партньори трябва да бъдат ясни и да карат Русия да си плаща, когато поведението й преминава границите, спазвани от отговорните страни, каза той.

Високопоставените представители на САЩ, които говориха на брифинга, засега обаче не назовават санкционираните руски официални лица, предаде Асошиейтед прес. Правителството на Байдън налага санкции и на 14 фирми и едно предприятие, повечето от които според него са свързани с производството биологични и химически вещества.

Обявените днес наказателни мерки ще са първата от поредица стъпки на правителството на Байдън "в отговор на редица дестабилизиращи действия", добави единият от висшите служители, които говориха пред репортерите при условие да бъде запазена тяхната анонимност.

Това са първите санкции срещу Русия от правителството на Байдън, което обеща да се противопостави на Путин при предполагаеми нападения срещу руски опозиционни фигури и хакерски действия в чужбина, включително срещу американски правителствени агенции и американски компании, отбелязва Асошиейтед прес.

Също във вторник официално влязоха в сила санкциите, наложени от Европейският на четирима руски представители, причастни към неотдавнашното осъждане на затвор на руския опозиционер Алексей Навални. Блокът вече наложи санкции на Русия за отравянето на Навални миналата годината.

Този път обект на санкциите са руският генерален прокурор Игор Краснов, ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин, началникът на службата на затворите Александър Калашников и директорът на Националната гвардия Виктор Золотов.

Брюксел заяви, че четиримата попадат в този списък "заради ролята си в произволното арестуване, преследване и осъждане на Алексей Навални, както и заради репресиите срещу мирните протести във връзка с незаконното отношение към него".

С налагането на подобни наказателни мерки ЕС за първи път използва нов глобален инструмент за санкции за нарушения на човешките права, откакто този механизъм беше създаден през декември.

mediapool.bg