Кламер БГ - Новини: Путин: Русия е непобедима, когато е единна

Путин: Русия е непобедима, когато е единна

Свят

|
Съб, 09 Май 2020г. 12:42ч.
Путин: Русия е непобедима, когато е единна

Единна, Русия е непобедима, заяви днес Владимир Путин на скромното отбелязване на 75-ата годишнина от края на Втората война, предаде АФП.

Ние знаем и сме твърдо убедени, че сме непобедими, когато сме единни, каза държавният глава в кратка реч, след като традиционният грандиозен военен парад в Деня на победата на Червения площад трябваше да бъде отменен заради пандемията от Covid-19.

Путин не спомена пряко епидемията в речта си, въпреки че Русия е на пето място по брой потвърдени инфекции в света с близо 188 000 случая и именно разпространението на коронавируса го принуди да се откаже от големия военен парад.

Части от речта му загатнаха за борбата срещу пандемията. Той още веднъж обеща, че страната ще отбележи победата над нацистите по-късно по подходящ начин.

Той отдаде почит загинали по време на Втората световна война и към ветераните. "Те спасиха родината, живота на следващите поколения, освободиха Европа, защитиха света", каза Путин. "Нашите ветерани се сражаваха за живота срещу смъртта, тяхната солидарност и решимост завинаги ще останат пример за нас", добави той.

"Прекланяме се пред паметта на хората, които не се върнаха от войната", допълни държавният глава преди да запази минута мълчание.

Въпреки че традиционният мащабен парад на военна техника, която показва най-новите разработки на руските военни, беше отменен, Русия все пак отбеляза празника с военновъздушно шоу.

В събота Путин положи цветя на Вечния пламък пред червените тухлени стени на Кремъл и произнесе тържествена реч в памет на примера на войниците, дали живота си във Втората световна война. По време на поднасянето над Москва прелетяха военните хеликоптери, бомбардировачи и изтребители, като това беше единствената демонстрация на военна техника в днешния ден.

mediapool.bg