Кламер БГ - Новини: Православна църква на Украйна смени църковния календар. Коледа ще е на 25 декември

Православна църква на Украйна смени църковния календар. Коледа ще е на 25 декември

Свят

|
Четв, 25 Май 2023г. 10:27ч.
Православна църква на Украйна смени църковния календар. Коледа ще е на 25 декември

Православна църква на Украйна смени църковния календар. Коледа ще е на 25 декември

Автокефалната Православна църква на Украйна преминава към Новоюлианския календар. Решението е гласувано на заседание на Архиерейския събор, проведено на 24 май.

Преди това ПЦУ също като Руската православна църква използваше Юлианския календар.

Това означава, че ПЦУ ще празнува Коледа на 25 декември (преди - 7 януари), Покров Богородичен - 1 октомври (преди - 14 октомври), Богоявление - 6 януари (преди - 19 януари), Никулден - декември 6 (преди това - 19 декември). Празнуването на Великден ще съответства на общоправославното.

Православната църква на Украйна (ПЦУ) получи томос за автокефалия от Константинополския патриарх Вартоломей през януари 2019 г., като по този начин стана административно независима.

Календарната реформа се въвежда от 1 септември. Преди това тя трябва да бъде одобрена и от поместния църковен събор на 27 юли 2023 г. с участието на миряни. Според предстоятеля на ПЦУ митрополит Епифаний, обаче, въпросът вече е решен и преходът към новия календар ще бъде реализиран.

"През 2019 г. казах, че преходът ще стане в рамките на пет години, когато обществото е готово. И това време дойде, обществото е готово, ние прилагаме календарна реформа. Но това ще бъде без принуда, енориите, които искат останете на стария календар, ще можете да го направите. Но с течение на времето всички ще преминат към новия календар", каза митрополит Епифаний пред BBC News Украйна.

Според социологическо проучване, проведено през юли 2022 г., 72% от украинците се наричат ​​православни, от които само 4% казват, че принадлежат към Украинската православна църква на Московската патриаршия. Преди войната на Русия в Украйна такава принадлежност декларираха 15% от православните в страната.

Доскоро бе трудно промяната на установените навици за празнуване на църковните празници според остарелия Юлиански календар да се оправдава само с факта, че почти целият останал християнски свят живее според Григорианския календар.

Повечето православни църкви живеят по новия календар, изключение досега бяха църквите в Украйна, Руската православна църква, Сръбската и Грузинската. От старите патриаршии Юлианският календар се ползва само от Йерусалимската.

Украинската държава направи първите стъпки за реформа на църковния календар още когато президент беше Порошенко. Тогава 25 декември бе обявен за почивен ден.

Нагласите сред украинците за скъсване със стария календар се промениха драматично след руската инвазия през февруари 2022 г., особено предвид факта, че Руската православна църква подкрепя действията на Путин и руската армия.

Още в края на 2022 г. социологическо проучване показа, че близо половината от анкетираните вече са изразили подкрепа за календарната реформа и промяна на стария ред, а само 31% са против.

Сегашната стъпка има и политически аргументи – отдалечаване на Украйна от Москва и доближаване към Европа.

Ако за по-голямата част от църковните празници преходът от Юлианския към новия календар е ограничен до обикновено обратно броене от 13 дни, то с Великден нещата са много по-сложни.

Великден се празнува в различни дни от годината в съответствие с формулата, приета от Никейския събор през 325 г.: „Първата неделя след първото пълнолуние след пролетното равноденствие“.

Изглежда, че всичко е съвсем просто, въпреки съществуващата разлика в календарите. Но в допълнение към вече съществуващите различия, западното и източното християнство също изчисляват дните на пълнолунието по различен начин.

Западните църкви определят датата на Великден в съответствие с действителното астрономическо пълнолуние, докато източните (почти всички православни и редица други) следват така наречената Александрийска пасхалия, в която датите на пълнолуние се изчисляват по специални правила и следователно се различават от астрономическите.

За деня на пролетното равноденствие и западните, и източните християни приемат една твърда дата – 21 март. Но западните църкви използват общоприетия днес в света Григориански календар, докато източните, следвайки вековната традиция, използват Юлианския календар.

Поради тази разлика датата на празнуване на Великден сред източните и западните християни може или да съвпада, или да се различава за период от една до пет седмици, в зависимост от това кое пълнолуние в дадена година църквите смятат за "първо за пролетта".

Коментирайки решението на ПЦУ, прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков го нарече "оргия и безумие".

"На руски това е оргия, това е лудост, за съжаление", каза Песков в интервю за "Москва. Кремъл. Путин". Според него сега остава Украйна да "обяви, че вече няма украински език, а американски език".

P { margin-bottom: 0.08in }A:link { so-language: zxx }

mediapool.bg