Кламер БГ - Новини: Открита е нова суперяхта на Путин за 50 милиона долара

Открита е нова суперяхта на Путин за 50 милиона долара

Свят

|
Пон, 20 Ноем 2023г. 15:07ч.
Открита е нова суперяхта на Путин за 50 милиона долара

Открита е нова суперяхта на Путин за 50 милиона долара

Руският президент Владимир Путин има нова суперяхта - 71-метровата "Виктория", на стойност 50,1 милиона долара, която стои в пристанище в Истанбул от края на октомври. Това е деветата известна яхта на Путин, пише разследващите от Центъра "Досие".

Според тях плавателният съд е бил заложен в отбранителния завод "Севмаш" през 2005 г., но е завършен едва през 2019 г. Формално той принадлежи към структурите на милиардера и близък приятел на президента Путин Генадий Тимченко.

Поради голямото забавяне на строежа на "Виктория“ Тимченко, за да оправдае доверието на президента, поръчал още една яхта за Путин – 140-метровата "Шехерезада“, разказва пред "Досие“ познат на бизнесмена.

Общо в "Севмаш" построили две яхти за президента – освен "Виктория" това е и яхтата Graceful.

Собственик на "Виктория" формално е фирма "Паер", а управител е "Фазар-Инвест". Двете компании са свързани помежду си и са част от групата юридически лица на Тимченко. Структурите се финансират чрез организацията "Веста", която насочва средства и към газовия проект на милиардера в Узбекистан. От 2020 г. "Фазар-Инвест" е получила 1,86 милиарда рубли. Тези средства са използвани за скъпи покупки за яхтата и нейните пътници.

"Виктория" е базирана в Сочи и периодично достига до нос Идокопас, където се намира дворецът на Путин. Близо до носа корабът изключва своята AIS (система за автоматична идентификация) и изчезва от радарите.

Екипажът на "Виктория" включва моряка Алексей Макаров, който преди това е работил на другата лодка на Путин - Shellest, и стюардесата Инна Ермак, която е сестра на възпитаника на академията на Федералната служба за охрана Александър Ермак, който е част от екипажите на "Шехерезада" и Graceful. Бившият капитан на "Виктория" Алексей Алексеев в момента командва яхтата Universe на Дмитрий Медведев.

Подобно на другите яхти на Путин, Виктория е пълна с ултраскъпи предмети. Така например пръстените за салфетки на кораба струват 76,5 хиляди рубли, плажните кърпи - 216 хиляди, шахът - 146 хиляди, таблата - 321 хиляди. В същото време на борда на суперяхтата има телевизор със свързан пакет от канали за деца.

Антуражът на Путин не крие суперяхтата в Сочи. Разследващите от Центъра "Досие" са открили "Виктория" в акаунта на Наталия Белугина, художествена гимнастичка и хореограф-постановчик на фестивала "Алина", който се провежда ежегодно от Алина Кабаева. Самата Кабаева, според приятел на бившата спортистка, редовно използва този съд.

Общо Путин има девет яхти: 54-метровата "Чайка" (наричана преди това "Сириус") на стойност 30 милиона евро, 46-метровата Shellest (23,9 милиона долара), 82-метровата Graceful (100 милиона долара), 37-метровата Aldoga (14 долара). -16 милиона), 32-метровата "Нега" (12,2 милиона долара), 57-метрова Олимпия (37 милиона долара), 38-метровата Орион (14-16 милиона долара), 140-метровата "Шехерезада" (583,1 милиона евро) и "Виктория".

mediapool.bg