Кламер БГ - Новини: "Невъзможно е" Путин да вземе "сигурната" руска ваксина срещу Covid, обяви Кремъл

"Невъзможно е" Путин да вземе "сигурната" руска ваксина срещу Covid, обяви Кремъл

Свят

|
Вт, 24 Ноем 2020г. 21:32ч.
"Невъзможно е" Путин да вземе "сигурната" руска ваксина срещу Covid, обяви Кремъл

Президентът Владимир Путин каза на световните лидери миналата седмица, че и двете руски ваксини срещу Covid-19 - включително тази, която той през лятото обяви за първата в света - са сигурни и ефективни. Това не означава, че той самият се е ваксинирал с която и да е от двете, предаде агенция Блумбърг.

"Ние все още не сме започнали масово ваксиниране, а държавният глава не може да вземе участие във ваксинацията в качеството си на доброволец. Това е невъзможно", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери във вторник на въпрос дали Путин е бил ваксиниран.

"Президентът не може да ползва несертифицирана ваксина", допълни Песков.

Путин на далечна дестанция по време на церемония в Кремъл

По-рано същия ден президентът Путин прие в Александровската зала на големия Кремълски дворец акредитивните писма на посланиците на 20 държави.

Това е първата церемония от началото на пандемията, затова посланиците, които трябваше да връчат на президента акредитивните си писма, станаха толкова много, отбелязва руската агенция Интерфакс.

Според агенцията церемонията е била значително по-кратка от обичайните – Путин се е обърнал с реч към посланиците, а те не са се доближили до него, за да му връчат лично акредитивните си писма.

Дипломатите са били без маски и ръкавици и стояли по-близо един до друг, отколкото изисква социалното дистанциране, отбелязва Интерфакс. Самият Путин се е намирал на другия край на залата.

"Спутник V" е с 95% ефективност

Разработчиците на първата руска ваксина - "Спутник V", заявиха във вторник, че първоначалните изпитания са показали, че тя е 91.4% ефективна за предпазване от инфекции, макар че финалните резултати все още не са публикувани в специализирано рецензионно издание. Сред доброволците, при които процесът на ваксинация започна по-рано, първоначалните данни показват над 95% ефективност, съобщи Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ), който финансира ваксината.

Русия е пета в света по брой на заразени от коронавирус, надхвърляйки 2 милиона случая миналата седмица.

Путин обяви регистрацията на "Спутник V" през август, а втората руска ваксина бе одобрена през октомври, независимо че фаза 3 от тестванията, които трябва да удостоверят колко сигурни и ефикасни са ваксините, все още не е приключила.

Последният етап на изследването става едновременно с ваксинирането на доброволци, което започна в началото на септември.

Русия вече започна да ваксинира медицински работници, учители и представители на властта. Производителите са си поставили за цел до края на годината да са готови с 2.9 милиона дози, според вицепремиера Татяна Голикова.

Заради възрастта си 68-годишният Владимир Путин е в по-висока рискова категория.

Тестването на ваксини върху доброволци на 60 и над 60 години започна на 28 октомври, съобщи миналия месец държавната агенция ТАСС, позовавайки се на лекар, който е натоварен с тази дейност.

Руската ваксина ще е по-евтина от тази на западните конкуренти

Една доза "Спутник V" ще струва под 10 долара на международния пазар, съобщи официалният сайт РФПИ. За руснаците тя ще е безплатна.

Така две дози от руската ваксина, колкото са необходими за един човек, струват по-малко от 20 долара, което я прави по-евтина от ваксините на чуждестранните конкуренти с аналогични равнища на ефективност, се казва в съобщението на РФПИ. Например американската ваксина Moderna ще струва от 25 до 37 долара за доза.

Междинните резултати и ниската цена показват, че "РФПИ е направил правилния залог", казва директорът на фонда Кирил Дмитриев в интервю. Фондът е проучил над двайсет разработки на ваксини в Русия и е избрал държавния Център за епидемиология и микробиология и неговата технология, базирана на човешки аденовирус, защото е използвана от години за други заболявания, каза Дмитриев.

Международните доставки ще започнат през януари и Русия планира да произведе дози за 500 милиона човека по света през 2021 г., се казва в изявлението на РФПИ.

mediapool.bg