Кламер БГ - Новини: Над 5000 души са загинали при наводнението в Либия

Над 5000 души са загинали при наводнението в Либия

Свят

|
Ср, 13 Септ 2023г. 10:12ч.
Над 5000 души са загинали при наводнението в Либия

Опустошението в Дерна

Броят на загиналите при опустошителното наводнение в източния либийски град Дерна достигна 5200 души, съобщи говорител на местните власти пред ДПА, цитирана от БТА.

Спасителите все още издирват хиляди безследно изчезнали по време на бурята “Даниел“, която причини наводнения с жертви в Гърция, Турция и България, преди да се стовари върху Либия.

По данни на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец около 10 000 души са в неизвестност.

Близо една четвърт от град Дерна е разрушена или отнесена в морето. Причината за това бе, че по време на бурята се срутиха стените на два язовира над града и доведоха до опустошителното наводнение.

Две съперничещи си правителства се борят за властта в Либия, която през последните години е в хаоса на размирици. Едното е базирано в източната част на страната, а другото - в столицата Триполи, в западната част.

Признатото от ООН правителство в Триполи обеща милиони в помощи за районите, опустошени от бурята, въпреки че то не контролира региона в източната част на страната.

Правителството, ръководено от Абдул Хамид Дбайба, ще предостави помощ в размер на 2 млрд. либийски динара (около 410 млн. долара) за финансиране на възстановяването на силно пострадалите от наводненията райони в Източна Либия, съобщава либийската информационна агенция ЛАНА.

Районите на бедствието в източната част на северноафриканската страна са под контрола на съперническо правителство, ръководено от генерал Халифа Хафтар.

mediapool.bg