Кламер БГ - Новини: Москва: Паралелът между помощта за Италия и съветските войски в Афганистан е неуместен

Москва: Паралелът между помощта за Италия и съветските войски в Афганистан е неуместен

Свят

|
Пет, 27 Март 2020г. 12:08ч.
Москва: Паралелът между помощта за Италия и съветските войски в Афганистан е неуместен

Москва реагира остро срещу публикацията на италианския вестник ”Ла Стампа”, че 80% от руската помощ за Италия е безполезна, а изпратените руски специалисти са преди всичко военни.

”Паралелът между пристигането на руските специалисти в Италия и влизането на съветски военни в Афганистан през 1979 г. е напълно неуместен”, написа руският посланик в Италия Сергей Разов в писмо до ”Ла Стампа”.

Според изданието с помощта Путин търси геополитическо предимство и опит да си издейства коз за сваляне на европейските санкции.

В писмото на руския посланик Разов се припомня, че журналистът Якопо Якобони, позовавайки се на информации, както той самият е казал, получени от "политически високопоставени източници", е заявил, че 80 процента от руските помощи са тотално безполезни или от малка полза.

"Естествено ние не знаем за кои източници говори авторът и се придържаме на първо място към политическите изявления на официалните представители на Република Италия", се посочва в писмото.

В него се припомня, че италианският премиер Джузепе Конте в телефонен разговор на 21 март с руския президент Владимир Путин му е благодарил за навременната и внушителна помощ, предоставена в тази трудна за Италия ситуация.

А външният министър Луиджи Ди Майо е сметнал за уместно да отиде лично във военната база Пратика ди Маре, за да посрещне самолетите, които са транспортирали руските специалисти и оборудването, като е изразил своята признателност към Руската Федерация.

В писмото се припомня, че същото е направил и италианския посланик в Москва, както и други италиански представители. В писмото руският посланик допълва, че във всеки случаи журналистът Якобони не е трябвало да обърква уважаемите читатели на вестника относно истинската реакция на италианските официални лидери за руските действия.

"А що се касае до полезността или най-малкото за съдържанието на руските помощи, изглежда щеше да е по-добре да се попитат преди всичко гражданите на Бергамо, където започнаха работа нашите специалисти и нашите средства", допълва в писмото посланикът на Русия в Италия.

В него се припомня, че Бергамо е един от най-засегнатите от епидемията северни градове на Италия с 1267 починали и 7072 случая на зараза.

"Нашите епидемиолози, вирусолози, реаниматори по искане на италианските колеги ще започнат работа в препълнени старчески домове в града, в които се създава критична ситуация заради недостига на медици и нуждата от действия за обезопасяване от медицинска гледна точка на сградите, на помещенията и на транспортните средства. Авторът на статиите трябва да разбере, че руските военни, както и техните италиански колеги, които отиват в определената им за действие зона, излагат на риск собственото си здраве и дори живота си", казва посланикът.

"Журналистът Якобони съзира коварна скрита умисъл на Русия във факта, че са изпратени в Италия военни от руските въоръжени сили, сред които и също експерти по ядрена, биологична и химическа защита", пише Разов в писмото.

"С цел да информирамe автора на статиите и неговите уважаеми читатели, искаме да съобщим, че представителите на руските войски за ядрена, химическа и биологична защита, са най-мобилните и най-добре подготвените заради опита си от различни региони на света, че те са способни да предоставят ефикасна помощ при диагностицирането и лечението на пациентите, както и при изпълнението на нужните мерки за дезинфекция", акцентира Разов.

В писмото му се отбелязва също, че от статиите на журналиста произтича послание, че изпращането на руски военни в Италия целяло да навреди на връзките на Италия с партньорите й от НАТО.

По този повод Разов казва, че дава възможност на италианските читатели сами да преценят кой и с казва цел се притичва на помощ на италианския народ в трудни моменти. Посланикът припомня и поговорката "Приятел в нужда се познава".

"Вярвайки, че водени от фундаменталния принцип на журналистиката за безпристрастността и обективността на информациите и убедени, че медиите трябва да отразяват различни гледни точки, ние сме уверени, че ще намерите възможност да публикувате нашия отговор, който се надяваме, че ще може да помогне на вашите читатели да си изяснят истинското състояние на нещата", заключава в писмото си руският посланик в Италия.

mediapool.bg