Кламер БГ - Новини: Кремъл обяви за "криминално четиво" публикациите за тайно руско звено, дестабилизиращо Европа

Кремъл обяви за "криминално четиво" публикациите за тайно руско звено, дестабилизиращо Европа

Свят

|
Ср, 09 Окт 2019г. 19:17ч.
Кремъл обяви за "криминално четиво" публикациите за тайно руско звено, дестабилизиращо Европа

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков смята, че всички публикации в западни медии, в които се говори, че Русия чрез своите спецслужби се опитва да дестабилизира положението в Европа, са от типа "криминално четиво".

Изявлението му е заради статия на "Ню Йорк таймс" от вторник, според която секретното поделение 29155 на руското ГРУ е участвало в опита за убийство на българския оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 г. в България. То обаче имало доста по-сериозната задача да дестабилизира Европа. На служителите на това звено се приписват и опитът за преврат в Черна гора през 2016 г., както и шумните опити за отравяне на руския шпионин Сергей Скрипал.

Отговаряйки на журналистически въпрос дали Кремъл е заинтересован от дестабилизация на Европа, Песков отговори: "Нищо подобно. Това са публикации, нека ги наречем, от типа криминално четиво, pulp fiction на английски".

Той заяви, че руският президент Владимир Путин неведнъж е казвал, че "Москва е заинтересована от изграждане на добри отношения с Европа като цяло и с европейските страни на двустранна основа".

Сходна теза за публикацията изказа и члена на комитета по безопасност и противодействие на корупцията в руската Дума Андрей Луговой. Според него подобни твърдения нямат отношение към реалността и може да става дума само за сюжет за фантастичен екшън.

"Трудно е да се измисли по-завладяващ сценарий за фантастичен екшън", каза той пред ТАСС. "Абсурд, лишен от здрав смисъл, няма какво да се коментира по същество", допълни депутатът.

mediapool.bg