Кламер БГ - Новини: Има неяснота за броя на жертвите след наводненията в Либия

Има неяснота за броя на жертвите след наводненията в Либия

Свят

|
Пон, 18 Септ 2023г. 15:36ч.
Има неяснота за броя на жертвите след наводненията в Либия

Сн. ЕПА/БГНЕС

След силната буря през миналия уикенд в либийския град Дерна са нанесени сериозни щети, до които се стигна главно поради скъсването на стените на два язовира, предаде ДПА. Бурята отне живота на хиляди хора, а хиляди други все още са в неизвестност, като властите не разполагат с точни данни.

Неяснотата за реалния брой на жертвите продължи и вчера, след като Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (UN-OCHA) първоначално информира за 11 300 загинали и за още 10 100 в неизвестност. Преди бедствието градът е имал около 100 000 жители.

Според службата на ООН още 170 души са загинали на други места в Източна Либия. OCHA се позовава на данни на Либийския Червен полумесец, но говорител на групата за помощ отхвърли информацията като невярна.

"Какъв е източникът на тези данни?", попита риторично представител на Червения полумесец пред ДПА. "Официалните данни са публикувани от агенцията, упълномощена от либийските власти", заяви той.

В актуализирана версия на данните агенцията на ООН публикува тази информация, вместо да цитира Световната здравна организация (СЗО), която съобщи за 3958 загинали и повече от 9000 в неизвестност. По-късно вчера Отман Абдел Джалил, здравният министър в едното от враждуващите правителства на Либия, каза на пресконференция, че броят на погребаните до момента е 3283 души. Либийският представител отново призова медиите да следят официалните данни, които министерството на здравеопазването съобщава всеки ден.

"Съжаляваме, че станахме свидетели на много изявления на местни служители, както и на такива от международната общност, съдържащи числа, които могат да предизвикат паника сред хората", каза той и допълни, че със съжаление вижда, че ООН, от своя страна, съобщава за 11 300 загинали в източната част на Либия.

"Не знам как са получили такава информация", заяви той. "Когато се свързах с тях, те казаха, че информацията е от Червения полумесец, но когато говорих с Червения полумесец, те заявиха, че не са разговаряли с ООН". Министърът каза, че ООН базира данните си на информация от мъж, който твърди, че говори от името на Червения полумесец и живее извън Либия.

В Либия, която е разделена между враждуващи администрации в източната и западната част, се появиха противоречиви свидетелства. По-рано през седмицата кметът на Дерна заяви, че е възможно в града да са загинали близо 20 000 души. СЗО информира, че почти 4000 от жертвите при наводненията са били идентифицирани. Група либийски анализатори на данни и изследователи също заявиха, че при преброяването в събота са потвърдени около 4000 смъртни случая.

mediapool.bg