Кламер БГ - Новини: Жертвите на труса в Мароко вече са над 2 хиляди, втора нощ хората спят на улиците

Жертвите на труса в Мароко вече са над 2 хиляди, втора нощ хората спят на улиците

Свят

|
Нед, 10 Септ 2023г. 14:32ч.
Жертвите на труса в Мароко вече са над 2 хиляди, втора нощ хората спят на улиците

Хората не смеят да се приберат по домовете си заради вторичните трусове, сн. ЕПА/БГНЕС

Жертвите на мощното земетресение, поразило в петък Мароко, достигна 2012 души, предадоха световните агенции. Ранените също са над 2 хиляди души, от които около 1400 са тежко пострадали. Продължават акциите по издирването на хора под руините, но селищата в планинските региона са трудно допстъпни. Съседна Испания изпрати спасители в Мароко, където втора нощ хората спят на улиците, притеснени от опасността от нови срутвания заради вторични трусове.

Епицентърът на мощното земетресение с магнитуд 6,8 според Геофизическия институт на САЩ е бил югозападно от град Маракеш, на 320 км южно от столицата Рабат.

Националният център за научни и технически изследвания, базиран в Рабат, от своя страна посочи, че земетресението е било с магнитуд 7 и че епицентърът му е бил в провинция Ал-Хауз.

Според мароканските медии това е най-мощното земетресение, което кралството е регистрирало досега.

Според видеа, разпространени в социалните мрежи и свидетелства на очевидци, земетресението е причинило значителни материални щети в няколко града.

Жертвите на природното бедствие растат, сн. ЕПА/БГНЕС

Световната банка междувременно обеща да окаже всестранна помощ на пострадалите.

"Ние изразяваме нашите най-дълбоки съболезнования на кралството на възможно най-високо ниво и предлагаме всестранна помощ на страната във връзка с тази катастрофа. На този етап нашето внимание е съсредоточено изключително и само в мароканския народ и властите, които се опитват да се справят са тази трагедия", посочва се в изявление на финансовата институция.

Земетресението разтресе Мароко непосредствено преди годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка в началото на следващия месец, на които Маракеш трябва да бъде домакин.

mediapool.bg