Кламер БГ - Новини: Ердоган с условие: Турция ще "пусне" Швеция в НАТО, ако се отвори пътят й към ЕС

Ердоган с условие: Турция ще "пусне" Швеция в НАТО, ако се отвори пътят й към ЕС

Свят

|
Пон, 10 Юли 2023г. 14:17ч.
Ердоган с условие: Турция ще "пусне" Швеция в НАТО, ако се отвори пътят й към ЕС

Реджеп Ердоган, сн. ЕПА/БГНЕС

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че страната ще "разчисти пътя“ на Швеция към НАТО, ако пътят на страната му към ЕС бъде отворена.

Първо отворете пътя за присъединяване на Турция към ЕС, а след това ще "разчистим пътя" за кандидатурата на Швеция (за НАТО), точно както направихме в случая с Финландия, отбеляза Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

"Никой не трябва да очаква отстъпки от нас", посочи Ердоган, който говори пред журналисти на летище "Ататюрк“ в Истанбул преди да замине за Вилнюс, където ще участва в среща с шведския министър-председател Улф Кристершон, свикана от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Поводът е кандидатурата на Швеция за членство в пакта. Заседанието ще се състои в навечерието на срещата на високо равнище на страните от НАТО във Вилнюс.

Турският президент каза, че Анкара винаги е подкрепяла курса на НАТО на "отворени врати".

"В същото време, за да се ускори процесът на Стокхолм за членство в НАТО, е необходимо да се изпълнят всички разпоредби от тристранния меморандум (между Турция, Швеция и Финландия)", заяви Ердоган, цитиран от БТА.

Турция все още не е одобрила кандидатурата на Швеция за членство в НАТО. Анкара настояваше Стокхолм да затегне антитерористичното си законодателство и да екстрадира лица, смятани от турските власти за терористи.

В последно време ситуацията се усложни още повече след проява, при която в Стокхолм бе изгорено копие на Корана.

mediapool.bg