Кламер БГ - Новини: Белият дом отне кредитацията на критичен журналист на СиЕнЕн

Белият дом отне кредитацията на критичен журналист на СиЕнЕн

Свят

|
Четв, 08 Ноем 2018г. 12:37ч.
Белият дом отне кредитацията на критичен журналист на СиЕнЕн

Белият дом прекрати временно акредитацията на кореспондента на Си Ен Ен Джим Акоста, съобщиха световните агенции. Решението беше взето след разгорещен спор между Акоста и президента Доналд Тръмп.

"Току-що ми отнеха достъпа до Белия дом", потвърди в Туитър журналистът. Неговата телевизия често е обект на критики от страна на Тръмп, който обвинява Си Ен Ен в разпространяване на "фалшиви новини".

На пресконференцията, организирана след междинните избори, Акоста размени остри реплики с президента. Той го попита за т.нар. керван от мигранти, който според държавния глава пътува към границата на САЩ, но не стана удовлетворен от отговора му. Тогава Тръмп заяви, че Акоста е задал достатъчно въпроси и го подкани да седне на мястото си, но репортерът отказа и не върна микрофона си, а продължи да репликира американския президент, преминавайки към въпрос за разследването за предполагаемата руска намеса в изборите през 2016 г.

"Наистина мисля, че трябва да ме оставите да управлявам страната, а вие – да управлявате Си Ен Ен", ядоса се Тръмп, повтаряйки познатата си фраза, че телевизията разпространява фалшиви новини и затова е "враг на народа".

"Си Ен Ен би трябвало да се срамуват, че работите за тях", продължи президентът, определяйки Акоста като "ужасен човек, който се държи ужасно с хората".

Журналистът не пожела да даде микрофона на млада жена от екипа на Белия дом. Тя се опита да му го вземе и ръцете на двамата за момент се докоснаха.

"Президентът вярва в свободната преса, очаква и приема трудни въпроси за него и за правителството му", написа в Туитър говорителката на Тръмп Сара Сандърс.

"Но никога няма да толерираме репортер да пуска ръка на млада жена, която просто се опитва да си върши работата на стажантка в Белия дом. Това поведение е напълно неприемливо", каза Сандърс.

"След днешния инцидент Белият дом прекрати постоянната акредитация на въпросния репортер до второ нареждане", заяви говорителката, без да назове поименно Акоста.

Си Ен Ен разкритикува в изявление говорителката на Белия дом и я обвини в лъжа.

"Тя отправи неверни обвинения и изтъкна нещо, което никога не се е случвало", каза телевизията, имайки предвид физическия контакт между журналиста и стажантката.

— Reuters Top News (@Reuters) 7 ноември 2018 г.

mediapool.bg