Кламер БГ - Новини: Нова война? Азербайджан започна "антитерористична операция" в Нагорни Карабах

Нова война? Азербайджан започна "антитерористична операция" в Нагорни Карабах

Свят

|
Вт, 19 Септ 2023г. 18:08ч.
Нова война? Азербайджан започна "антитерористична операция" в Нагорни Карабах

Нова война? Азербайджан започна

Азербайджан е започнал "локални антитерористични дейности" в Нагорни Карабах, съобщи министерството на отбраната на страната, цитирано от Ройтерс. Според представители на местните власти става дума за пълномащабна военна операция.

Нагорни Карабах, който е международно признат за част от територията на Азербайджан, е населен предимно с етнически арменци и се откъсна от контрола на Баку в началото на 90-те години на миналия век след война, отбелязва Ройтерс. Азербайджан си върна контрола над значителни територии в региона по време на война през 2020 година.

Твърденията на Баку

По думите на отбранителното ведомство в Баку целта на дейностите е да бъдат "потушени широкообхватните провокации" и да бъдат изтласкани от региона арменски войски. "В рамките на предприетите мерки позиции на арменските въоръжени сили са обезвредени с помощта на високоточно оръжие по фронтовата линия и в дълбочина“, се казва в изявление на министерството, цитирано от Франс прес.

Русия и Турция са били информирани от Азербайджан за предприетите действия, допълва агенцията.

Баку говори за "системен обстрел" на азербайджански позиции от арменски сепаратисти в Карабах, както и "продължаващото миниране на територии" и обвини Ереван в натрупване на войски.

Азербайджан каза, че „многократно е предупреждавал“ за това, което нарича нарушения на договореното с посредничеството на Русия примирие, което сложи край на войната между съседите през 2020 г., наричайки ги "сериозен източник на заплаха за мира и стабилността в региона".

Министерството на външните работи на Азербайджан днес заяви, че в отцепническия планински анклав Нагорни Карабах може да бъде постигнат мир единствено след като арменските войски се изтеглят от региона и сепаратистките местни власти бъдат разпуснати, предаде Ройтерс.

Министерството на отбраната на Азербайджан каза, че цивилните могат да напуснат региона по хуманитарни коридори, установени през Лачинския коридор към Армения и в други посоки. То призова цивилните да стоят на страна от, по думите му, легитимните военни цели, които са подложени на атаки от страна на азербайджанските сили като част от "антитерористичната" операция на Баку.

По-рано днес Азербайджан заяви, че шестима негови граждани са били убити от мини в два отделни инцидента в Нагорни Карабах и обвини "нелегални арменски въоръжени групи", че са заложили смъртоносните мини.

Баку каза, че четирима служители на неговото министерство на вътрешните работи са загинали, след като техният камион попаднал на мина близо до строящ се тунел. Друга мина убила двама цивилни, също в камион, добави азербайджанската страна.

Инцидентите с мините се случиха ден след като по два маршрута в Нагорни Карабах едновременно бяха доставени крайно необходими храни и лекарства - стъпка, която изглеждаше, че може да помогне за облекчаване на нарастващото напрежение между Азербайджан и Армения.

Армения осъди "агресията" и каза, че тя има за цел "етническо прочистване"

Армения осъди днес "широкомащабната агресия", предприета от Азербайджан в спорния анклав Нагорни Карабах, и каза, че целта на Баку е да извърши "етническо прочистване" на тази сепаратистка територия, населена предимно с арменци, предаде Франс прес.

"Азербайджан започна нова широкомащабна агресия срещу народа на Нагорни Карабах, опитвайки се да завърши своята политика на етническо прочистване", се казва в изявление на арменското външно министерство.

"Руските мироопазващи сили, разположени в Нагорни Карабах, трябва да предприемат ясни и недвусмислени мерки, за да сложат край на агресията на Азербайджан“, каза в изявление министерството.

Тези руски мироопазващи сили са разположени като част от споразумението за прекратяване на огъня, договорено с посредничеството на Москва, традиционен съюзник на Армения, за прекратяване на предишния конфликт в региона през 2020 г., посочва АФП.

Арменският премиер Никол Пашинян свика днес Съвета за сигурност на Армения.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза днес, че Азербайджан е предупредил руските миротворци в Нагорни Карабах за антитерористичната операция срещу сепаратистите само минути преди започването ѝ, предаде Ройтерс.

Сеператистките власти на Нагорни Карабах съобщиха днес, че азербайджанските войски се опитват да напреднат дълбоко в територията на контролирания от етнически арменци анклав, но срещат "решителна съпротива".

"На 19 септември в 13:00 ч. въоръжените сили на Азербайджан нарушиха примирието по цялата дължина на линията на съприкосновение, нанасяйки ракетни и артилерийски удари“, съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната на непризнатата република Нагорни Карабах.

"Война. Деца в училище. Обстрелът продължава вече половин час. Няма връзка. Няма коли, които да вземат децата от училищата", цитира News.am депутата от местния депутат Метакс Акопян.

В Степанакерт азербайджанските военни атакуваха поделение за радиоелектронна борба, съобщава агенция Фактор. В града е обявена въздушна тревога. Бившият ръководител на правителството на Нагорни Карабах Рубен Варданян също говори за обстрела. "Ръководството на Армения трябва да признае Арцах (използваното от местните власти име на Нагорни Карабах – бел.ред.) и да се присъедини към защитата на своите граждани!“, каза той в канал в Телеграм.

"В ход е пълноценна мащабна операция. Те не влизат в града, но това е мащабна операция. Жителите са предимно в бомбоубежища“, каза Варданян.

Ереван е готов да признае Карабах за част от Азербайджан, каза през май арменският премиер Никол Пашинян. В замяна той поиска да се гарантират правата и безопасността на арменците, живеещи в региона. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев също говори за готовността на Баку да обсъди такива условия: "Надяваме се, че провеждането на мирни преговори в крайна сметка ще донесе дългосрочен мир на Кавказ“.

Помощникът на президента на Азербайджан Хикмет Хаджиев заяви на 16 септември, че властите очакват да сключат мир с Армения до края на годината.

mediapool.bg