Кламер БГ - Новини: Световният еврейски конгрес обиден на Бокова заради провалена изложба

Световният еврейски конгрес обиден на Бокова заради провалена изложба

Свят

|
Пет, 17 Ян 2014г. 19:50ч.
Световният еврейски конгрес обиден на Бокова заради провалена изложба

Световният еврейски конгрес протестира, че организацията на ООН за образование, култура и наука ЮНЕСКО, оглавявана от Ирина Бокова, е отменила изложба за връзките на евреите по света с Израел. Тя е трябвало да бъде открита следващата седмица в Париж, съобщава Веселин Желев от Брюксел в блога си.

"Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова отмени изложбата "Народът, книгата, земята: 3500-годишната връзка между еврейския народ и земята на Израел", след като арабските страни протестираха", се казва в изявление на Световният еврейски конгрес.

"Tази отмяна на дълго планирана изложба е възмутителна политическа манипулация на културно събитие", е заявил президентът на конгреса Роналд С. Лаудер. По думите му "с това решение ЮНЕСКО прави лоша услуга на мирния процес".

"Таймс ъв Израел" съобщава, че Aбдулa aл Нeaими, председател групата арабски страни в ЮНЕСКО, писал на Бокова, че въпреки наглед тривиалния си наслов изложбата е "много политическа" и може да попречи на опитите на американския държавен секретар Джон Кери да съживи мирния процес в Близкия изток.

Според съобщението изложбата е трябвало да се състои от 21 до 30 януари в централата на ЮНЕСКО и е дело на международния център Симон Визентал, създаден от австрийския архитект и публицист от еврейски произход оцелял от нацистките концлагери, който след Втората световна война става един от т.нар. ловци на укриващи се нацистки престъпници.

Изложбата, която няма да се състои, е спонсорирана съвместно от Израел, Канада и Черна гора.

mediapool.bg