Кламер БГ - Новини: Световните сили и Иран ще подновят преговорите през февруари

Световните сили и Иран ще подновят преговорите през февруари

Свят

|
Пон, 13 Ян 2014г. 17:59ч.
Световните сили и Иран ще подновят преговорите през февруари

Световните сили и Иран е много вероятно да подновят преговорите за ядрените амбиции на Ислямската република през февруари - малко след като влезе в сила шестмесечно споразумение за ограничаване на ядрените й дейности, заяви за Ройтерс дипломатически източник.

Целта на новия кръг преговори е да се намери по-широкообхватно решение на продължаващия вече десетилетие спор за иранската ядрена програма. Стремежът е да се намали рискът от недоверие, което да доведе до по-голямо напрежение и дори до конфликт в Близкия изток, посочва Ройтерс.

Дипломатическият източник, пожелал анонимност, заявява, че в първата среща между Иран и шестте сили - САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия - ще участват иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Европейският съюз ще въведе всички облекчения на санкциите си за Иран на 20 януари - деня, в който влиза в сила историческото споразумение от ноември между Техеран и световните сили, заявява служител в ЕС, цитиран от Ройтерс.

Според договореностите от 24 ноември м.г. Евросъюзът ще замрази за шест месеца забрана за застраховане и превоз на ирански петрол, както и търговска забрана, засягаща нефтохимически продукти, злато и други ценни метрали на Ислямската република.

Споразумението ще влезе в сила идния понеделник, ако Международната агенция за атомна енергия потвърди, че Техеран спазва своята част от договорката, тоест ограничава най-деликатните си ядрени дейности, добавя Ройтерс.

mediapool.bg