Кламер БГ - Новини: Само лидерът на БСП произнесе традиционната реч за новата сесия

Само лидерът на БСП произнесе традиционната реч за новата сесия

България

|
Ср, 15 Ян 2014г. 10:10ч.
Само лидерът на БСП произнесе традиционната реч за новата сесия

Управяващи и опозиция откриха новата парламентарна сесия в сряда с обещанието, че спасяват страната един от друг. Лидерът на социалистите определи каузата на партията си с думите "държава трябва да спасяваме" и обвини опонентите си от ГЕРБ, че се стремят към властови реванш с всички средства, следвайки мотото "колкото по-зле, толкова по-добре".

От ГЕРБ посочиха като своя най-важна задача да не допуснат финансова дестабилизация и нови дългове – главните опасности, произтичащи от политиката на управляващите, която "не е социална, а покупка на избиратели".

Преди това обаче първият пленарен ден след Коледната ваканция започна със скандал около спора в какъв ред да бъдат произнесени традиционните за началото на всяка нова сесия политически речи. Досега се е спазвал принципът редът на изявленията да следва големината на парламентарните групи, но от ГЕРБ настояха първо управляващите да посочат приоритетите си.

Лидерът на БСП се съгласи: "Станахме свидетели на отношение към традицията и парламентаризма, те не са ловен излет, на които да стоиш на пусия, да чакаш и да дебнеш. Затова поех инициативата да открия поредицата изявления", каза Станишев в началото на речта си.

След като тя свърши обаче от ГЕРБ настояха и останалите групи да направят изказвания преди тях. Нормално е да се чуят първо приоритетите от парламентарните

сили, които подкрепят кабинета, и тогава да искате от нас отношение, заяви Цецка Цачева.

Мая Манолова (БСП) отговори, че поведението на ГЕРБ издава страх и неспособност да поеме отговорност като най-голямата парламента група. "Циркът е неуместен, особено в първо заседание за нова сесия", каза Манолова и напомни, че досега не е имало случай най-голямата парламентарна група да отказва да заяви приоритетите си за новата сесия. Цачева репликира, че няма как опозицията да прави управленската рамка.

Четин Казак от ДПС допълни, че явно от ГЕРБ се опитват да създават нови практики и нови традиции. Правителството на Бойко Борисов беше подкрепено не само от ГЕРБ, но никой тогава не постави такъв въпрос, а при изявленията се следваше стриктно редът според големината на парламентарни групи, напомни той.

В края на краищата по-късно, пръснати сред законодателния дневен ред на парламента, декларации за намерението си направиха и от ГЕРБ, и от ДПС.

Станишев обяви, че спасява държавата и цитира Библията

В словото си преди да се разрази тази размяна на реплики лидерът на БСП заяви, че партията му устояла на "натиска, охулването и клеветите само по една причина - защото имаме кауза и тя е: "държава трябва да спасяваме".

"Не сме съвършени, спъваме се понякога, но досега не сме се отклонили от верния път, от стремеж и движение към целите, които обявихме", каза той. "Искам сега да успокоя песимистите и скептиците и да се обърна към групата на БСП - оттук нататък ще бъде по-трудно с всеки ден, защото нашите политически опоненти ще играят ва банк, стремейки се към властови реванш с всички средства, следвайки мотото "колкото по-зле, толкова по-добре ", предупреди съпартийците си Станишев.

"През юни 2013 г. заварихме България на колене и хората бяха докарани масово до мизерия и бедност", заяви той и добави, че няма как да оцени свършеното, без да отбележи откъде тръгваме. "БСП получи доверие на изборите, не защото сме най-умните и най-красивите, а защото поехме един ангажимент - да върнем България на хората. Никога не сме обещавали да бъде лесно, но не знаехме размера на срастване на една партия с държавата и разложението в икономиката", каза лидерът на БСП, според когото въпреки това имаме правителство, което работи и при това все по-ефективно и координирано".

За да е по-убедителен в думите си, които се предаваха пряко по БНТ и БНР, лидерът на социалистите цитира дори Библията.

"В Библията е казано "По делата ги съдете" - за тези месеци върнахме надеждата, че има държава и тя подкрепя децата, майките, възрастните хора, тя се грижи за слабите и бедните. Върнахме на бизнеса надеждата, че държавата може да е предвидим и коректен партньор и може да се разплаща за свършена работа. Започнахме битка с монополите, показваме готовност да чуем гражданското общество и да търсим решение на всеки реален проблем ", изреди Станишев.

ГЕРБ ще работи активно и отговорно, но не се отказва от искането за оставка и нови избори

ГЕРБ ще работи активно и националноотговорно в парламента през новата сесия, но не се отказва от искането за оставка на кабинета и за нови избори, обяви заместник-председателят на ПГ Цецка Цачева в декларация, прочетена доста по-късно в пленарната зала. Три са основните приоритета на опозицията, посочи тя - мерки за повишаване на заетостта и разширяване на трудовия пазар, образование и здравеопазване.

ПГ на ГЕРБ казва, че икономиката замира, инвестициите критично намаляват, дълговете, които днес прави БСП, се трупат на гърба на нас и децата ни, посочи Цачева. Затова и най-важната задача за парламентарната опозиция ще бъде да не допусне финансова дестабилизация и нови дългове. Политиката на управляващите не е социална, а покупка на избиратели, заявяват от ГЕРБ.

От политическата формация ще продължават да следят внимателно и приемането на новите изборни правила, които да гарантират честен процес, тъй като освен финансовата стабилност, важно е и разширяването на демокрацията. Ако поправките следват частни интереси на БСП или ДПС, ще алармираме, каза Цецка Цачева.

От ГЕРБ наблегнаха и върху полицейските заграждения около сградата на НС. Работата на българския парламент, посочи Цецка Цачева, все още има една основна рамка - тази на железните заграждения и полицейските кордони, които символично разделят депутатите от гражданите, властта от народа. Каквото и да сочим днес като свършено през последните месеци, не можем да забравим, че то бе гласувано под виковете за оставка и предсрочни избори, припомни заместник-председателят на ПГ на

ГЕРБ.

Сред приоритетите на опозицията през тази сесия са промени в закона за предучилищното и училищното образоване. В здравната сфера ще се подкрепят реформи след постигане на обществен и политически консенсус. ГЕРБ ще работи и за приемане на законодателство, което да развива трудовия пазар и да помага за намаляване на безработицата и повишаване шансовете на българите при намиране на работа.

Лютви Местан: Срещу кабинета на Орешарски се изправя коалиция "Мишо Бирата"

Срещу кабинета на Пламен Орешарски се изправя коалиция "Мишо Бирата". Това е коалицията на политическата контрабанда. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан в забавила се с няколко часа политическа декларация на партията си в началото на новия политически сезон.

Намекът на Местан бе повече от ясен и бе по повод възкресяването на политическия проект на предишния президент Георги Първанов АБВ и коментара на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че "Първанов е много, много сериозен противник", изречен и повторен няколко пъти с уважение. През цялото управление на Борисов като премиер и Първанов като президент между двамата нито веднъж не възникна конфликт, а покрай скандала с подслушания разговор между Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов от 2009 г. стана ясно, че Борисов по молба на Първанов нарежда на митническия директор да прекрати проверката на пивоварната на бизнесмена Михаил Михов, известен като Мишо Бирата.

"2014 година е решителната, европейските избори ще покажат кой е на прав път. Нека народът бъде нашият съдник", заяви от трибуната още Местан.

Лидерът на ДПС призова опозицията да приеме волята на народа след изборите, а не да я отрича, както била сторила през 2013 година. Председателят на ДПС каза още, че Пламен Орешарски е несравнимо по-ефективен от Борисов.

На фона на фактите воят на парламентарната опозиция звучи като смешен плач, заяви още Лютви Местан. Оценката на ДПС за 2013 година по думите му е, че "демокрацията се изкриви, разболя се тежко с вирус на авторитаризма, който се криеше зад маската на формалната принадлежност на ГРЕБ към семейството на ЕНП".

"Няма нищо европейско обаче в управление, което се превърна в синоним на полицейщината и двуличието", каза той и посочи, че предишното управление непрекъснато генерирало най-различни уродливи явления и различни скандали. "Тази власт трябваше да си отиде и си отиде, и това е най–важният знак на отминалата 2013 година", каза още лидерът на ДПС.

mediapool.bg