Кламер БГ - Новини: Самарас: Гърция излиза по-мощна от кризата

Самарас: Гърция излиза по-мощна от кризата

България

|
Ср, 15 Ян 2014г. 12:00ч.
Самарас: Гърция излиза по-мощна от кризата

Опровергахме Касандрите - Гърция излиза по-мощна от кризата. Уверението бе дадено от гръцкия премиер Андонис Самарас, който представи пред Европейския парламент приоритетите на своята страна, която в момента е председател на Европейския съюз, събощават гръцки медии, цитирани от БТА.

Гърция стана символ на Европа, която работи и върви напред. Кризата започва да се преодолява, тъй като Европа започна да превъзмогва слабостите си, видя грешките си и взе да ги поправя. Кризата ни показа, че се нуждаем от повече и по-добра Европа, изтъкнал министър-председателят, като признал за допуснатите от Гърция грешки, но разкритикувал същността на общата европейска валута.

Гърция бе подложена на изпитание заради собствените си грешки, продължили десетилетия, заради структурни слабости на единната европейска валута и заради грешки, направени при изработване на първата спасителна програма за нея, казал гръцкият премиер.

Самарас заявил обаче, че е горд, че с невиждани саможертви Гърция е успяла да стъпи на крака, като уверил, че страната е спазила поетите ангажименти към своите партньори.

Гърция бе подложена на изпитание в последните години, както никоя друга страна от ЕС. През 2013 г. за първи път успяхме да постигнем първичен бюджетен излишък, а за 2014 г. се предвижда страната да отбележи растеж след шест години на рецесия, допълнил той.

Кризата показа, че се нуждаем от обединена Европа, казал още Самарас, като подчертал, че на евроизборите през май европейските граждани трябва да гласуват с горчивия вкус на кризата, но с надеждата, че кризата е преодолима.

mediapool.bg