Кламер БГ - Новини: СЕМ не може да връчи актове за нарушения на телевизия "Алфа"

СЕМ не може да връчи актове за нарушения на телевизия "Алфа"

България

|
Четв, 09 Ян 2014г. 19:50ч.
СЕМ не може да връчи актове за нарушения на телевизия "Алфа"

Съветът на електронни медии е съставил 11 акта за различни нарушения на телевизия "Алфа” в последната половин година, но нито един от тях не е бил връчен на юридическия собственик на медията и лидер на партия "Атака" Волен Сидеров. Това каза Мария Стоянова, член на Съвета за електронни медии (СЕМ), цитирана от агенция "Фокус" в четвъртък.

По думите й в предишните месеци СЕМ се е самосезирал за казуси, които са били проблемни, и са предизвикали обществена реакция, сред които например този за отношението към бежанците.

Констатираните от юли 2013 г. досега нарушения са за това, че телевизията е допуснала предавания, които противоречат на добрите нрави, такива, които биха повлияли неблагоприятно върху децата, както и за дискриминация по различни пунктове. Съставени са и актове за това, че "Алфа" не е предоставяла на СЕЗ изискана от регулаторния орган информация.

"Проблемът, с който се сблъскваме, е в невъзможността нашите експерти да връчат актове на Волен Сидеров, който е юридическото лице, което стои зад телевизия „Алфа”. Обратните разписки се връщат и на тях пише, че лицето отказва да получи актовете, съставени от СЕМ”, каза Мария Стоянова.

"Просто се крие от нашите експерти. Това мен адски много ме притеснява. Неведнъж съм поставяла въпроса на заседание на съвета за това, че ние, от една страна, губим от това, че не можем ефективно да вършим своята дейност до край, защото не е въпросът само в съставянето на акта, а и в неговото връчване. Губим и събираемост на средства от тези актове", допълва представителят на държавния орган.

"Не на последно място, подобни актове имат в крайна сметка възпитателно значение, тъй като след като е констатирано нарушение, актът указва това, както и как да се коригира то", обясни Мария Стоянова. По думите й в практиката на СЕМ с други медии няма друг подобен случай, който да е толкова драстичен.

mediapool.bg