Кламер БГ - Новини: САЩ следели по 200 млн. есемеса дневно

САЩ следели по 200 млн. есемеса дневно

Свят

|
Пет, 17 Ян 2014г. 10:23ч.
САЩ следели по 200 млн. есемеса дневно

Американската Агенция за национална сигурност (АНС) е събирала около 200 милиона кратки текстови съобщения (SMS) дневно по целия свят. Това съобщава британският вестник "Гардиън".

Секретната операция на АНС "Дишфайър" имала за цел да събира "всичко възможно".

Агенцията за национална сигурност подробно е била информирана за плановете на хората - за техните пътувания, контакти и трансакции с кредитни карти, е посочено в публикацията.

Само през април 2011 г. "Дишфайър" събирала средно по 194 милиона есемеси на лица дневно, включително и такива, които не са заподозрени в нищо незаконно.

Британската правителствена централа по комуникациите пък ползвала информацията на АНС, за да събира сведения за комуникациите на хора в страната.

В съвместното разследване на "Гардиън" и телевизия "Ченъл 4" са използвани данни от американския агент на АНС Едуард Сноудън, който миналата година намери убежище в Русия след разкритията си.

В края на 2013 г. Сноудън предупреди, че "днешните деца израстват и живеят в един свят без абсолютно никакво лично пространство". "Този свят е много по-страшен от онзи, описан от Джордж Оруел", каза Сноудън пред "Ченъл 4".

"Децата, които се раждат днес, няма да имат никаква представа какво означава да имаш поне един миг за себе си, мисъл, която няма да бъде заснета и анализирана. Това е един много сериозен проблем, защото личният живот е много важен. Той ни позволява да осъзнаем кои сме и какво искаме да постигнем в живота си", заяви тогава Сноудън. Той призова: "Да спрем масовото подслушване и да обясним на властите, че ако искат да знаят как се чувстваме, винаги ще бъде по-евтино да ни питат директно, вместо да ни шпионират."

mediapool.bg