Кламер БГ - Новини: САЩ изпраща ледоразбивач към двата пленени от ледове кораба

САЩ изпраща ледоразбивач към двата пленени от ледове кораба

Свят

|
Пон, 06 Ян 2014г. 06:10ч.
САЩ изпраща ледоразбивач към двата пленени от ледове кораба

polar-starСъединените американски щати изпращат тежък ледоразбивач, който ще окаже съдействие на попадналия в леден плен китайски ледоразбивач, помогнал за прехвърлянето на пасажерите от заседналия руски кораб „Академик Шокалски”. Това съобщиха от пресцентъра на Бреговата охрана на САЩ.

Към бедстващите съдове ще бъде изпратен ледоразбивач POLAR STAR, по искане на властите в Австралия, правителствата на Руската федерация и Китай.

”Нашият най-голям приоритет винаги е бил опазването на човешки животи на море”, каза командирът на подразделението на БО на САЩ, от което ще бъде изпратен ледоразбивачът.
Xue-longОчаква се POLAR STAR да достигне до района на 12 януари. Два и повече дни ще бъдат необходими за осигуряване на чисти води за двата заседнали кораба, уточняват от БО.

Китайският ледорабивач попадна в изключително дебели ледове в петък. Хеликоптер от борда на SNOW DRAGON бе използван ден по-рано за прехвърляне на 52-мата пасажери от руския „:Академик Шокалски”. Изследователският кораб започна своето плаване на 28 ноември, с което трябваше да бъде отбелязана 100-годишнината от експедицията на Дъглас Маусън. „Академик Шокалски” заседна на 24 декември м.г. на около 100 nm от френската станция Думонт и на около 1500 nm от Тазмания.

Кораб POLAR STAR има дължина 120 метра и достига максимална скорост от 18 kn. При 3 kn преминава през ледени полета с дебелина на леда до 2 метра. Съдът достига своите максимални възможности при лед с дебелина 6,4 метра.

Maritime.bg – Свят