Кламер БГ - Новини: САЩ едностранно възобновяват санкциите срещу Иран

САЩ едностранно възобновяват санкциите срещу Иран

Свят

|
Нед, 20 Септ 2020г. 11:47ч.
САЩ едностранно възобновяват санкциите срещу Иран

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че санкциите на ООН срещу Иран влизат в сила след противоречива процедура, активирана едностранно и обеща наказание за тези, които не ги спазват, съобщава "Дойче веле", цитиран от БГНЕС.

Вашингтон обаче е сам, защото другите велики сили, включително техните европейски съюзници, настояват тези санкции да не влизат отново в сила и че американската процедура няма юридически ефект.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, след като изслуша изявлението на Вашингтон, заяви, че предстоящото възстановяване на санкциите на ООН срещу неговата страна е "невярно твърдение" на САЩ и той знае, че няма да се случи.

"Всички санкции на ООН срещу Иран отново ще влязат в сила този уикенд, в 20:00 ч. в събота", тоест в 00:00 GMT в неделя, заяви американският емисар Елиът Ейбрамс.

"Днес САЩ приветстват връщането на практически всички прекратени по-рано санкции на ООН срещу Ислямска република Иран, водещият спонсор на тероризма и антисемитизма в света", се казва в изявление. американският държавен секретар Майк Помпео.

Помпео активира на 20 август противоречива процедура, която уж би довела до възстановяване на международните санкции срещу Техеран, т.е. този уикенд, в замяна на ангажимента на Иран да не се въоръжава с атомни оръжия.

Но почти всички останали членове на Съвета за сигурност на ООН отказват на САЩ правото да използват този механизъм, наречен "snapback". Те твърдят, че Вашингтон се е оттеглил през 2018 г. от споразумението за иранската ядрена програма.

Майк Помпео обвини Великобритания, Франция и Германия, че "подкрепят аятоласите в Иран".

"Американците казват, че след няколко часа резолюциите (санкциите) ще бъдат възстановени. Но те самите осъзнават, че това е невярно твърдение", заяви Зариф по иранската обществена телевизия.

"След това те прибягнаха до сплашване и заявиха, че ще санкционират всеки, който продаде оръжие на Иран", добави той. "Няма нищо, наречено snapback. Няма автоматичен режим", подчерта той. "Помпео вярва, че това е прост механизъм, но не е", каза Зариф, обвинявайки го, че не е прочел резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и текста на споразумението за ядрената програма.

"Вероятно чака филмът за JCPOA да излезе, така че най-накрая знае какво представлява", каза той, позовавайки се на съкращението на споразумението: Съвместен цялостен план за действие / Joint Comprehensive Plan of Action/ .

Иранският министър също така потвърди, че международната общност е тази, която трябва да "реши какво да предприеме срещу сплашването" пред вторичните санкции на САЩ. И той увери, че "това ще се отнася и за тях един ден".

mediapool.bg