Кламер БГ - Новини: Ръководството на ГЕРБ ще се разшири и преобрази

Ръководството на ГЕРБ ще се разшири и преобрази

България

|
Нед, 29 Дек 2013г. 17:39ч.
Ръководството на ГЕРБ ще се разшири и преобрази

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди намерението си за промени в ръководството на партията и дори за смяна на председателя, като най-вероятно отново целеше да подготви почвата за отдръпване на заместника си Цветан Цветанов от активна политическа роля.

Всеки има своя зенит, своя предел, каза Борисов в неделя пред агенция "Фокус", допълвайки: "Няма вечни хора или вечни имена. Все пак аз съм близо 15 години непрекъснато в устата на хората. Това ме и уморява, и в края на краищата...това си е голямо напрежение".

Наскоро Борисов повери парламентарната група на ГЕРБ на новия си заместник Цецка Цачева, бивш председател на НС. "Тя ще бъде човекът, който ежедневните въпроси ще движи от мое име", заяви Борисов на 12 декември, след като двама депутати напуснаха ГЕРБ и се обявиха за независими, с което засилиха позициите на управляващите и задълбочиха кризата в партията на Борисов, която се разцепи след изборите през май.

"Назначвайки" Цачева за свой "намесник" в парламентарната група, Борисов автоматично лиши от тази роля досегашната си дясна ръка Цветан Цветанов, който "ходи в чужбина, ходи в следствието, в прокуратурата, предстоят му съдебни дела и ежедневието му не е в парламента".

Много е важно през февруари да променим Устава на партията, да увеличим броя на заместник-председателите, да вкараме нови хора в Изпълнителната комисия, да я разпределим като тежест и ресори и от там насетне решенията вече ще бъдат обявявани не като на лидера или кой какво казал, а това, което Изпълнителната комисия взима като решения, заяви пред "Фокус" Бойко Борисов.

"Искам Изпълнителната комисия и заместник-председателите така да бъдат избрани, че това да са хора с обществено доверие, хора, които тежат на мястото си. И когато се съберем, да се взима така решението, че след това партията да го изпълнява и да знае, че това е колективно, правилно взето решение, след необходимите разисквания и дебати, а не еднолично или решение на няколко души”, заяви Борисов. Той уточни, че се предвижда заместник-председателите на ГЕРБ да са трима. Досега единственият му незаменим заместник беше Цветанов.

"Преди четири или пет години в партията всички бяха непознати имена. Докато сега, ако се гледа рейтингът на политиците през годините, от ГЕРБ в първата десетка има винаги 5-6 души. Това означава, че партията е произвела вече своите кадри и имена, които могат да взимат и взимат добри решения. Защо да не се възползваме от повече ум? Хората са казали, че две глави мислят по-добре от една. А когато са 11, винаги е по-добре. А и в края на краищата всеки има своя зенит, своя предел. Това са кадрите, които постепенно, след две-три или когато прецени партията, че трябва да има нов председател, от там ще излезе и новият председател. Няма вечни хора или вечни имена. Все пак аз съм близо 15 години непрекъснато в устата на хората. Това ме и уморява, и в края на краищата води до..., това си е голямо напрежение”, обясни Борисов.

Той подчерта, че заздравяването на партията е негов личен приоритет. "И в момента имаме най-добрата програма с подготвени изпълнители за нея, за да може във всеки един дебат – и за Европейски парламент, и ако има предсрочни избори, вече на хората да казваме не само какво мислим да направим, а и кой ще го направи”, отбеляза лидерът на ГЕРБ. По думите му от голяма важност са подготвените екипи на партията. "Трябва да се знае какво се прави от първия ден и кой отговаря, за да могат хората да си ни представят. Ако не ни стигат силите, ако има експертно, коалиционно правителство, в зависимост от това как ни подредят хората, да кажем – това са ни екипите”, подчерта Бойко Борисов.