Кламер БГ - Новини: Руската служба за охрана ще засили следенето на блогърите

Руската служба за охрана ще засили следенето на блогърите

Свят

|
Пет, 10 Ян 2014г. 11:55ч.
Руската служба за охрана ще засили следенето на блогърите

Руската Федерална служба за охрана ще засили следенето на блогърите, критично настроени към властта, с помощта на система, която ще ги групира в бази данни и всекидневни сводки по конкретни теми. Това съобщи в. "Известия", цитиран от БТА.

Според цитиран в материала източник, близък до службата, такива системи за наблюдение вече съществуват. Администрацията е решила "да не губи време и да повери тази част от работата на професионални програмисти", коментира изданието.

Обявен е конкурс за разработка на централизирана система, събираща данни от интернета. Определен е максимален бюджет от 31.8 милиона рубли (700 000 евро).

В база данни ще бъдат събрани имената на граждани с негативни нагласи към властта; всеки ден ще бъдат систематизирани публикациите, свързани с президента, неговата администрация, премиера или пък с опозицията.

Източникът на "Известия" уверява, че не става дума за "затягане на гайките" и целта е да бъдат предотвратявани инциденти въз основа на събраните предварително данни за подготвяни протести в Русия.

mediapool.bg