Кламер БГ - Новини: Русия освободи моряците от “Арктик сънрайс”

Русия освободи моряците от “Арктик сънрайс”

Свят

|
Четв, 26 Дек 2013г. 22:30ч.
Русия освободи моряците от “Арктик сънрайс”

 

Arctic Sunrise в акция край гръцки остров. Снимка: Александър Тодоров, Maritime.bg

Arctic Sunrise в акция край гръцки остров. Снимка: Александър Тодоров, Maritime.bg

Русия свали криминалните обвинения срещу активистите на „Грийнпийс” (Greenpeace), които участваха в акция срещу добива на нефт и газ в Арктика. От Кремъл разпоредиха 30-те души да бъдат освободени. Активистите на организацията можеха да получат до 7-годишни присъди, ако бяха признати за виновни.

Според „Грийнпийс” всички членове на екипажа на кораб „Арктик сънрайс”, включително доброволците, ще бъдат освободени след издаване на визи.

Западни страни и множество авторитетни личности изразиха своето неодобрение срещу задържането на екоактивистите, които прекараха близо 2 месеца в руски арести.

Някои анализатори смятат, че амнистията, която получават „зелените”, е ход за подобряване на международните отношения на РФ, преди олимпиадата в Сочи.

В същото време президентът на страната – Владимир Путин, подчета, че ще бъдат предприети и в бъдеще всички необходими стъпки за запазване интересите на федерацията, както и развитието на Арктическия регион. Според официалните руски органи протестът на „Грийнпийс” е застрашил живота на работещите на платформа „Приразломная” (собственост на държавната „Газпром”) в море Печора, която е ключов елемент в плановете на РФ за развитие на Арктика.

През цялото време на сагата, „Грийпийс” твърдяха, че арестът на плаващия под флага на Нидерландия ледоразбивач „Арктик сънрайс” е бил незаконен, а протестът е имал изключително и само с мирни цели.

Maritime.bg – Свят