Кламер БГ - Новини: Русия обнови подводния си флот
Морски вести

Русия обнови подводния си флот

Морски вести

|
Пон, 30 Дек 2013г. 11:41ч.
Русия обнови подводния си флот

podvodnica-yasen
Руският флот получи втората стратегическа подводница от проект 955 „Борей” – „Александр Невский”, а ден преди новата година, на 30 декември, ще се проведе церемонията по предаването на първата многоцелева подводна лодка от проект 885 „Ясен” – „Северодвинск”.

Предназначението на „Ясен” и „Борей” е сходно, но въпреки това има съществени разлики. „Борей” са стратегически подводници. На борда на всяка има 16 балистични ракети с ядрени заряди. Основното оръжие на „Ясен” са универсални пускови установки, съвместяващи до 32 крилати ракети от комплексите „Оникс” и/или „Калибр”. В зависимост от въоръжението „Ясен” могат да поразяват надводни и брегови цели на разстояние до 2800 километра. Далекобойността на противокорабните ракети е по-малка – до 300 километра, но те са с по-висока скорост на полета.

Разнообразието и високата точност на крилатите ракети позволяват да се използват подводници тип „Ясен” за задачите на стратегическото неядрено сдържане – те могат ефективно да поразяват военна инфраструктура, включително и обекти със система за ранно предупреждение и противоракетна отбрана. Освен това те могат да атакуват авионосни съединения, а торпедното им въоръжение и хидроакустика им позволяват да се борят със стратегическите ракетоносители на противника.

Като цяло в рамките на текущата държавна програма за въоръжение флотът трябва да получи до 2020 г. по осем подводници от проектите 955 „Борей” и 885 „Ясен”. В момента за руския ВМФ са предадени два „Борея”, в близко време се очакват попълнения на първия „Ясен”, на различни етапи на строителство и изпитания се намират още два „Борея” и два „Ясена”, а през 2014 г. се очаква поставянето на минимум още четири подводници и от двата проекта.

Но на флота му трябват най-малко още петнайсет-двайсет съвременни многоцелеви атомни подводници за решаването на ежедневните задачи за следене на подводници и кораби на вероятен противник, а също така за охраната на ракетоносителите си, за редовното присъствие в ключовите райони на океана с възможност за съвременна ротация на силите и тяхното увеличаване.

Такава подводница трябва да стане новият проект на Санктпетербургското морско бюро за машиностроене „Малахит” (ОАО “СПМБМ “Малахит”). Строителството на подводницата ще започне ориентировъчно във втората половина на десетилетието. Заедно с дизеловите подводни лодки ново строителство, трите нови атомни проекта – „Ясен”, „Борей” и перспективната „Малахит” ще са основата на силите на ВМФ на Русия за 30-40 години напред.

Иля Крамник, “Гласът на Русия”

Maritime.bg – ВМС / Свят