Кламер БГ - Новини: Румънците и българите в Германия не са "имигранти поради бедност"

Румънците и българите в Германия не са "имигранти поради бедност"

България

|
Ср, 08 Ян 2014г. 13:39ч.
Румънците и българите в Германия не са "имигранти поради бедност"

Имигрантите от Румъния и България в Германия като цяло не се определят като имигранти поради бедност, обяви Институтът за изследване на трудовия и професионалния пазар на Федералната агенция за заетостта.

Институтът публикува поредица данни през декември, съобщи ДПА.

Към средата на 2013 година в Германия са живели 368 000 българи и румънци, като нетната миграция се е равнявала на 70 000 души. С отпадането на ограниченията броят им през 2014 година ще се повиши от 100 000 до 180 000.

Безработицата сред българите и румънците в средата на миналата година е била 7,4 процента, което е малко под средната за населението (7.7 процента) и близо два пъти под средното ниво на безработицата сред чужденците (15 процента).

Към социалната програма Харц IV (Hartz IV) са насочили 10 процента от българите и румънците, което е над средното за цялото население (7.5 процента), но много под средната стойност сред чужденците (15 процента).

Социалните и икономически проблеми на българите и румънците се концентрират в няколко структурнослаби общини като Дуйсбург, Дортмунд и Берлин. В тези градове до 75 процента от българите и румънците нито работят, нито получават социални помощи, според данните на института, цитирани от БТА.

mediapool.bg