Кламер БГ - Новини: Румънските и българските имигранти не са заплаха за германската икономика

Румънските и българските имигранти не са заплаха за германската икономика

Свят

|
Пон, 20 Ян 2014г. 18:44ч.
Румънските и българските имигранти не са заплаха за германската икономика

Работниците от България и Румъния не са заплаха за германската държава и за националната икономика, а тъкмо обратното - ще помогнат да бъде намален недостигът на квалифицирана работна сила, съобщи Дойче веле.

В свое проучване Кьолнският институт за икономически изследвания (IW) посочва, че Германия като цяло има всички изгледи да спечели от наплива на румънски и български имигранти.

Очакваният наплив в Германия предизвика медийни дебати и спорове сред консервативните политици за вероятността румънски и български мигранти да окажат непоносим натиск върху обществените услуги и новопристигналите да живеят на гърба на социалната държава.

Само че според изследването на института нещата няма да стоят съвсем така.

"Много мигранти от тези две страни са висококвалифицирани и способни да помогнат за облекчаване на недостига от специалисти в Германия", се посочва в проучването, цитирано от БТА.

Директорът на института Михаел Хютхер заяви, че дори трябва да бъдат създадени още стимули, за да могат мигрантите да започнат работа в страната. Той изтъкна, че около 25 процента от мигрантите от Румъния и България имат научна степен спрямо само19 процента сред германците.

Освен това източноевропейците много често са висококвалифицирани математици, учени в областта на природните науки и инженери и така биха могли да работят в сфери, в които недостигът на персонал е най-сериозен.

Хютхер посочи също, че въпросните мигранти доста често са млади и биха могли да изиграят решаваща роля в справянето с демографските проблеми в бъдеще.

mediapool.bg