Кламер БГ - Новини: Румен Петков се оттегля от шефския пост на БСП-Плевен

Румен Петков се оттегля от шефския пост на БСП-Плевен

България

|
Пон, 20 Ян 2014г. 15:33ч.
Румен Петков се оттегля от шефския пост на БСП-Плевен

Знаковият лидер на БСП в Плевен Румен Петков, който подкрепи възраждането на проекта АБВ на Георги Първанов и алтернативна лява листа за евроизборите, напуска ръководните си постове в БСП, но не и партията. Това съобщи той в понеделник, ден след като заедно с областния лидер на БСП в Монтана д-р Емил Константинов, също привърженик на АБВ, не бяха допуснати до националното заседание на социалистите в Пловдив.

За разлика от Петков, Константинов категорично отказва да се раздели с председателските си постове в БСП и заяви, че ако ще се изключват несъгласните, то цялата местна структура трябва да бъде отстранена, заради несъгласията си с ръководството на "Позитано" 20.

Бившият вътрешен министър Румен Петков, сочен за една от най-силните фигури в БСП, обаче съобщи, че се оттегля като председател на Областния партиен съвет и председател на Областния партиен щаб на БСП – Плевен.

Цитиран от "Фокус", той заяви, че е разговарял с членове на общинските партийни съвети и други свои колеги в града, като пред тях е заявил намерението си да се оттегли като председател на местната структура. "На заседанието, което предстои на края на месеца, аз официално ще подам оставката си пред членовете на Областния партиен съвет и ще обясня и мотивите, поради които съм я подал”, каза Румен Петков.

По думите му има две причини, поради които напуска поста. "Първата причина е, че председателят на щаба и на Областния партиен съвет, трябва да работи с цялата си енергия, структурата, която ръководи, да се представи добре. Втората е, че искам да покажа на всички, които правят злонамерени коментар, че тук става въпрос за някаква борба за власт, че това далеч не е така. Всъщност тези, които употребяват властта, и то не в интерес на партията и нейните избиратели, на българското общество и държава, са именно в ръководството на партията”, заяви Румен Петков.

По този начин той предприе изпреварващ ход, тъй като нагласата на "Позитано" 20 бе да отстрани от шефството на местната организация преди началото на кампанията за европейските избори. Такъв знак бе недопускането на Петков и Константинов на заседанието на БСП в Пловдив, което се проведе в неделя. Мотивът на лидера Станишев и неговото обкръжение бе, че не може тактиката на партията за изборите да бъде слушана от техни конкуренти.

Румен Петков и Емил Константинов по-рано съобщиха, че ще работят за Ивайло Калфин и алтернативната лява листа, инициирана около проекта АБВ.

Петков посочи, че не е бил изненадан такъв развой на събитията. "Не съм изненадан, защото духът в ръководството е такъв. Няма диалог. Тези въпроси, които съм поставял публично, аз съм ги поставял на всяко едно заседание на Националния партиен съвет и ръководството просто не желае и не може да отговори. Или не иска да отговори, защото отговорът би бил тежък конфуз и политически гаф. Нещо повече аз съм организационно грамотен човек и обичам моята партия да е в ред. Аз съм обявил, че съм снел доверието си от ръководството на партията още преди време”, добави Петков.

Той заяви, обаче че остава член на БСП и ще продължи работата си и в Националния партиен съвет, в Областния партиен съвет на БСП като негов член, и в Общинския партиен съвет в Плевен с"ъс съзнанието, че партията се нуждае от дълбоки реформи – и идейнополитически и организационни и кадрови такива в нейното ръководство".

"Това, обаче е въпрос, който трябва и може да бъде обсъждан след конгреса, допълни той.

Колегата на Петков – ръководител на монтанската организация – д-р Константинов зае коренно различна позиция. Според него никой в областния град не смята, че в левицата има разцепление.

По думите му подкрепата от страна на местната структура за Ивайло Калфин е "реакция към управата на партията в София". "В Монтана негативното отношение на ръководството на партията, на кръга на "Позитано”, който управлява еднолично партията, е много лошо", каза д-р Константинов.

"Снощи гледах по новините, че сме щели (той и Петков – бел.ред) да издадем на Дъбов тайните. Какви тайни? От 15 години съм председател и на Общинската организация в Монтана, и на Област Монтана на БСП. За мен е неразбираемо и не е нормално. Зад нас стоят хора, и то не малко, които представляваме. Членове сме на БСП, ако на някой му пречим има и други начини, не по този, по който постъпват”, каза още д-р Емил Константинов, с което даде да се разбере, че той за разлика от Румен Петков няма доброволно да напусне партийните си постове.

Подобно двояко поведение на привържениците на Първанов в левицата може да се тълкува като провокация към ръководството на формацията. "Нека да изберат една линия на поведение – единият напуска постове, другият стои, ние какво да правим", коментираха пред Mediapool представители на ИБ на БСП.

"Съгласете се, че не е логично хем да си местен партиен шеф, от когото зависи организацията на изборите в дадения град, хем да подкрепяш друга листа", казват още от "Позитано" 20.

mediapool.bg