Кламер БГ - Новини: Румен Гечев е оптимист за икономиката и за отмяна на плоския данък

Румен Гечев е оптимист за икономиката и за отмяна на плоския данък

България

|
Нед, 05 Ян 2014г. 17:22ч.
Румен Гечев е оптимист за икономиката и за отмяна на плоския данък

Икономическият министър от времето на Жан Виденов и днешен депутат от БСП и председател на парламентарната икономическа комисия Румен Гечев е оптимист за българската икономика през 2014 година и продължава да смята, че плоският данък трябва и може в близко бъдеще да отпадне.

Пред БНР в неделя Гечев каза, че данъчната политика тази година няма да се променя, но въпросът за отмяна на 10-процентния плосък данък обаче ще бъде обсъден в рамките на управленския мандат.

Повод за изявлението му стана категоричната позиция на ДПС срещу подхвърлената от лидера на социалистите Сергей Станишев идея за въвеждане на т. нар. „данък богатство“ за хората с по-високи доходи. Гечев отбеляза, че първите стъпки към премахване на плоския данък вече са направени с новия бюджет.

„Това, че ние ще върнем събрания през 2014 г. данък на хората с минимална работна заплата през януари 2015 г. определено е стъпка за излизане от плоския данък. На последния си конгрес, БСП реши, че ще работи за въвеждането на прогресивното данъчно облагане. Това прогресивно данъчно облагане е господстващо и в ЕС и извън него”, каза депутатът от БСП.

Той призна, че връщане към прогресивно облагане ще натовари т. нар. средна класа, но, според него, скалата ще бъде по-плавна и ще осигури по-справедлива социална система.

В същото предаване депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев коментира идеята на БСП за връщане на прогресивното данъчно облагане като опит да се оправдава с ДПС за неизпълнените си обещания:

„ДПС се превръща в алиби на БСП за неизпълнени обещания. Да не се връщаме към проекта "Белене", ранното пенсиониране и отмяната на тютюнопушенето на закрито. БСП, по-скоро нейният лидер Станишев, започва да прилича на Волен Сидеров, който казва: "Ами ние, ако имахме 121 депутата, щяхме да направим минималната пенсия 500 лева, а минималната заплата 1000 лева", каза Главчев.

Според него освен това, не е здравословно въобще да се правят промени в данъчната система по време на несигурни обстоятелства, в които се намира очевидно България. Още повече че плоският данък и преките данъци са данъците, които растат като събираемост с по-голям темп, отколкото расте БВП, което не се случва с косвените данъци.

„Чух господин Гечев да казва, че през януари 2015 година ще върнат данъка на тези, които са с минимална работна заплата. Това няма как да се случи. Би трябвало повечето хора да са запознати, че данъчните декларации за предходна година се подават до 30 април на следващата, така че най-рано в месец май 2015 година може да се възстанови така взетият данък на посочените лица. А аз прогнозирам, че и това ще създаде много голяма тежест в НАП, тъй като ще трябва да бъдат подадени около поне 500 000 декларации, които да бъдат обработени. Така че по-рано от средата на 2015 година няма как да се случи това. Това, между другото, е един от начините за торпилиране на бюджета за 2015 година”, коментира депутатът от ГЕРБ.

Двамата с Румен Гечев се разминаха и в прогнозите си за икономическата 2014-та година.

Прогнозите на Гечев за 2014 година са „умерено оптимистични”. Засега имаме основания да считаме, че икономиката на Европа бавно, но сигурно, излиза от кризата. Такива са данните и за България, които са от НСИ и БНБ, каза Гечев.

„За 2013 г. предварителните данни на БНБ и НСИ са, че резултатите за 2013 г. ще бъдат малко по-добри от прогнозата ни. Ние очаквахме 0.6% растеж на БВП, а той се очертава 0.8%. Има два показателя, използвани навсякъде по света, които са сигурен индикатор дали икономиката се движи възходящо - обемът на търговията на дребно и строителството. С тях са свързани всички отрасли на икономиката. Забелязва се растеж на въртешнотърговския оборот, под 1% и увеличение на промишлеността с 1.5% в края на 2013 г. И за първи път от голямата криза се забелязва символично, под 1%, но все пак раздвижване и в строителство. Именно тези показатели ни дават основания за умерения оптимизъм”, посочи той.

Същевременно той посочи, че има и показатели, които не са благоприятни. Все още вътрешните инвестиции са далеч от нивата на предкризисната 2008 година. Търсенето на инвестиционни кредити все още е много ниско. Спестяванията растат, но не се превръщат в инвестиции. „Друг проблем е високата безработица, която в България е 12 – 12.8%. Това отговаря на средния показател на ЕС, но не бива да се примиряваме, тъй като преди кризата се движехме около 6% безработица”, каза Гечев.

Депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев изрази по-песимистична прогноза за предстоящата година. Той напомни за намалената от „Стандарт енд Пуърс” перспектива по кредитния рейтинг на страната и посочи политическата нестабилност като фактор, създаващ условия за турболенции в икономиката.

„Условията в Европа са една добра база, ние сме малка и отворена икономика, поради което е нормално да сме много подвластни на това, което се случва в Европа. Нека обаче отново погледнем данните на НСИ, на които се позова проф. Гечев за месец декември. За месец декември имаме влошаване на общия индекс с 3.4%. В повечето показатели, наблюдавани от НСИ, имаме връщане назад във времето на нива от 2001-2002 година. Още по-обезпокоително е, че се започва се едно стабилизиране на дефлацията, което наблюдаваме за пръв път от доста години, а това е един признак за замръзване на икономика. Всичко това, заедно с политическата нестабилност, не дава добри поводи за оптимизъм през следващата година. Дано да не е така”, посочи Главчев.

mediapool.bg