Кламер БГ - Новини: Ромчета сурвакаха и черпиха с баница властта за Банго Васил

Ромчета сурвакаха и черпиха с баница властта за Банго Васил

Общество

|
Вт, 14 Ян 2014г. 14:08ч.
Ромчета сурвакаха и черпиха с баница властта за Банго Васил

Центърът за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" спази ритуала си да организира сурвакане на властта за празника Василица или Банго Васил, популярен като ромската Нова година, и с група деца обиколи редица министерства и дипломатически мисии, за да почерпи с баница с късмети.

"Бъди жив и здрав, честно работи за идните ни дни", честитиха празника сурвакарчета на премиера Пламен Орешарски, съобщиха от правителствената пресслужба във вторник.

Пожелания получили още председателят на парламента Михаил Миков, министрите на образованието, на труда и социалната политика, на регионалното развитие, на отбраната, както и главният секретар на МВР.

За здраве и благополучие са били сурвакани и посланиците на САЩ, Великобритания, Холандия, Норвегия и Белгия, съобщават организаторите. Деца от общо 170 училища в цялата страна са взели участие в над 130 събития в цялата страна. Инициативата е била под мотото "Да възстановим мостовете между нас".

Целта е била да се представи богатството на циганската култура, връзките между фолклора на роми и българи и общите надежди за една по-успешна и здрава година, е посочено в съобщение на неправителствената организация. Няма информация колко е струвало това на организаторите.

"Радвам се, че сте ми на гости за Банго Васил и че ще ми покажете как чествате този стар и хубав празник", посрещнал сурвакарите си министър-председателят, след което получил пожелание "честно да работи за идните ни дни". Орешарски почерпил гостите си с "питка с лакомства", допълват от пресслужбата му.

Главсекът на МВР изтеглил "небесна закрила" от баницата

Сурвакарчетата не пропуснаха да наминат и през МВР, като за разлика от предишните години, този път сурвакан е бил не вътрешният министър, а главният секретар Светлозар Лазаров.

Професионалният шеф на полицията изтеглил от баницата за ромската Нова година късмет – "Небесна закрила. Пази храма си чист!", съобщиха от пресцентъра на МВР. Лазаров получил и картина, изработена от малките сурвакари в часовете им по приложни изкуства.

От съобщението в сайта на МВР става ясно още, че дори в този празничен момент, Лазаров не е забравил за служебните си задължения и съвестно е "профилактирал" децата - "заръча им да бъдат прилежни ученици".

Главният секретар не пропуснал и да им даде мотивация за бъдещо развитие, като им обеща да лобира в тяхна полза, ако решат да се реализират в сферата на сигурността и обществения ред. "Можете да разчитате на нас за подкрепа в името на децата", увери гостите главен комисар Лазаров.

Малките сурвакари са посетили ведомството и на друг от вицепремиерите в кабинета – правосъдният министър Зинаида Златанова, съобщиха от пресслужбата й в значително по-кратко съобщение от това на МВР.

"Да бъде здрава и успешна годината за България", пожелали децата на министър Златанова, която е и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерски съвет. Тя пък им пожелала "щастливо и здраво детство и успех в учението", завършва информацията, качена в сайта на министерството.

Третият вицепремиер по икономическото развитие Даниела Бобева е била пропусната, но от информацията на "Амалипе" не става ясно защо.

Министри също заръчаха на децата да ходят на училище

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов пък посрещна сурвакарчетата заедно с целия си екип – зам.-министрите Светлана Дянкова, Росица Янкова и Лазар Лазаров, началника на политическия кабинет на министъра Севинч Касабова и председателя на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева.

Министър Адемов пожелал на децата и техните учители здраве и много успехи през новата година. Той е посочил, че интеграцията на подрастващите минава през образованието и заръчал на децата редовно да ходят на училище. Според Адемов "вроденото чувство на децата към култура и изкуство ще подпомогне тяхната интеграция в обществото", е посочено в съобщението на пресцентъра.

Сурвакарчета са поздравили и министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева и членовете на политическия й кабинет. Терзиева е пожелала на децата "да са здрави, да слушат и радват родителите си, както и да пишат редовно домашните си, за да изкарват само хубави оценки", се казва в съобщението.

Ромчетата минаха и през централата на БСП на ул. "Позитано" 20, където са сурвакали лидера на социалистите Сергей Станишев. Самият той обясни впоследствие пред журналистите, че е закъснял за редовната си пресконференция след заседанието на партийното ръководство, заради посещението на децата.

В сайта на организаторите от "Амалипе" липсва информация дали малките сурвакари са посетили и останалите парламентарно представени формации - ГЕРБ, ДПС и "Атака". "Гвоздеят" на празничната програма ще бъде концерт в Зала 17 на културното министерство във вторник вечерта.

mediapool.bg